Magyarok részvételével elkezdődött az ezer méter mélyen rekedt barlangász mentése

S. Z. | 2023. Szeptember 10.
Csaknem 30 magyar barlangi mentő vesz részt az amerikai Mark Dickey felszínre húzásában.

Helyi idő szerint szombat délután 14:29-kor elindult Mark Dickey amerikai barlangkutató hordágyának felhúzása a dél-törökországi Morca-barlang -1040 méteres mélységéből – számolt be a mentésben részt vevő Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

A legutóbbi, tegnap délutáni közlésük szerint a hordágy elérte a -920 méteres mélységben lévő ellenőrzési pontot.

Mint írják, a -720 méter mélységben kialakított következő bivakig bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja az aktuális tervek szerint. A soknemzetiségű mentőcsapat kisebb csoportjai a feladataikhoz igazítva, időzítve szállnak le a barlangba. A cél az, hogy mindenki akkor érjen a helyére, amikorra az előző csapat a hordággyal odaér.

A magyar csapat előre láthatólag -4-500 méter között veszi majd át a sérültet. A magyar-horvát közös csapat egészen a barlang -100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat. E szakasz rengeteg kisebb, és 3 nagyobb aknát tartalmaz. A legnagyobb akna mélysége 60 méter.

A magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll, így a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú barlangi mentő csapat a többnemzetiségű akcióban. Az eredeti kutató expedíció több tagja, köztük egy magyar barlangkutató és 4 kolozsvári magyar barlangkutató még a helyszínen vannak, ők támogatják a mentési munkálatokat.

A magyar csapat volt az első barlangi mentőerő a helyszínen. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi teamje múlt vasárnap érkezett a helyszínre, és kezdték meg az életveszélyes állapotban levő 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey életmentő egészségügyi ellátását. E csoport -1040 méteren olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vértranszfúziót is végre tudtak hajtani.

A mentésben részt vevők szerint a barlang kiépítése ígéretes, folyamatos haladást terveznek a felszínig, amit legfeljebb a sérült állapota, igényei miatt terveznek megszakítani. Cél, hogy minél előbb a felszínre juttassák a sérültet, ahol klinikai körülmények között folytathatják az ellátását.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Berentés Ágnes)

Exit mobile version