nlc.hu
Aktuális

Meghalt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt búvár

Meghalt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt búvár

Tapasztalt szakember volt az a 42 éves barlangi búvár, akit holtan találtak, miután eltűnt a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban.

Befejeződött a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, a Terrorelhárítási Központ közleménye szerint a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt történt balesetben elhunyt.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

Mentőbúvárok és a barlangi mentők a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangnál, ahol merülés közben eltűnt egy barlangi búvár

Mentőbúvárok és a barlangi mentők a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangnál, ahol merülés közben eltűnt egy barlangi búvár (Fotó: Rózsa Sándor/Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről – tették hozzá.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A korábbi információk szerint egy 15 méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozott, a felkutatását nehezítette, hogy a barlangnak az a része nagyon szűk, és a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehetett látni.

Mede Márton 2008 óta dolgozott az fővárosi katasztrófavédelem tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett.

Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezett az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

A Kossuth-barlang

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top