nlc.hu
Aktuális

Mark Dickey, az ezer méter mély barlangban rekedt kutató mentése

Magyarok részvételével elkezdődött az ezer méter mélyen rekedt barlangász mentése

Csaknem 30 magyar barlangi mentő vesz részt az amerikai Mark Dickey felszínre húzásában.
A törökországi Morca-barlang, és a mélyben rekedt Mark Dickey barlangász a montázson

Helyi idő szerint szombat délután 14:29-kor elindult Mark Dickey amerikai barlangkutató hordágyának felhúzása a dél-törökországi Morca-barlang -1040 méteres mélységéből – számolt be a mentésben részt vevő Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

A legutóbbi, tegnap délutáni közlésük szerint a hordágy elérte a -920 méteres mélységben lévő ellenőrzési pontot.

Mint írják, a -720 méter mélységben kialakított következő bivakig bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja az aktuális tervek szerint. A soknemzetiségű mentőcsapat kisebb csoportjai a feladataikhoz igazítva, időzítve szállnak le a barlangba. A cél az, hogy mindenki akkor érjen a helyére, amikorra az előző csapat a hordággyal odaér.

A magyar csapat előre láthatólag -4-500 méter között veszi majd át a sérültet. A magyar-horvát közös csapat egészen a barlang -100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat. E szakasz rengeteg kisebb, és 3 nagyobb aknát tartalmaz. A legnagyobb akna mélysége 60 méter.

A magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll, így a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú barlangi mentő csapat a többnemzetiségű akcióban. Az eredeti kutató expedíció több tagja, köztük egy magyar barlangkutató és 4 kolozsvári magyar barlangkutató még a helyszínen vannak, ők támogatják a mentési munkálatokat.

A magyar csapat volt az első barlangi mentőerő a helyszínen. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi teamje múlt vasárnap érkezett a helyszínre, és kezdték meg az életveszélyes állapotban levő 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey életmentő egészségügyi ellátását. E csoport -1040 méteren olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vértranszfúziót is végre tudtak hajtani.

A mentésben részt vevők szerint a barlang kiépítése ígéretes, folyamatos haladást terveznek a felszínig, amit legfeljebb a sérült állapota, igényei miatt terveznek megszakítani. Cél, hogy minél előbb a felszínre juttassák a sérültet, ahol klinikai körülmények között folytathatják az ellátását.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Berentés Ágnes)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top