nlc.hu
Aktuális

Zádor Zsófia orvos Mark Dickey barlangász kimentéséről

Sokáig tart, amíg lelkileg fel tudom dolgozni a történteket – Megszólalt Zádor Zsófia a barlangi mentésről

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, Zádor Zsófia elmesélte, hogyan zajlott az amerikai barlangász ellátása majd kimentése ezer méter mélyen.

Még mindig nem igazán tud aludni az átélt izgalmak után a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, akinek sikerült Törökországban ezer méter mélységben életet mentenie.

Sokáig tart, amíg lelkileg fel tudom dolgozni a történteket

– vallotta be az M1 Ma este című műsorában Zádor Zsófia, aki civilben is szenvedélyes barlangász.

A magyarok voltak a leggyorsabbak

Arra a kérdésre, hogy miért a magyar mentőcsapatot választották a feladatra Hegedűs András, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat akcióvezetője azt válaszolta, hogy azért, mert ők tudtak azonnal reagálni és azonnal kiállítani egy orvoscsoportot, akik minden várakozás nélkül azonnal el tudtak indulni a helyszínre, hogy ellássák és kimentsék Mark Dickey amerikai barlangászt.

Zádor Zsófia, a szolgálat orvosa a Magyar Barlangi Mentõszolgálat sikeres törökországi mentésérõl tartott sajtótájékoztatón a Pál-völgyi barlang fogadóépületénél 2023. szeptember 15-én

Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa a sikeres törökországi mentésérõl tartott sajtótájékoztatón a Pál-völgyi barlang fogadóépületénél 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Hozzátette, a csapatuk egy önkéntes mentőszervezet, ezért más országok mentőivel szemben, akiknek meg kellett várniuk, amíg a diplomáciai szálakon végigfut az országok közötti felkérés, nekik nem kell engedélyre várniuk. A magyarok előnye volt a függetlenségük, ami miatt időt nyertek és, ahogy Hegedűs András mondta, a bajba jutott érdekében „erre az előnyre szükség is volt”.

Zádor Zsófia elmondta, hogy látatlanban kellett felkészülnie, de előre azt tartotta a legvalószínűbbnek, hogy gyomorfekély miatt alakult ki az amerikai barlangkutatónál a belső vérzés.

Leereszkedés az ismeretlenbe

A helyszínre jutás nehézségei között említették, hogy soha nem jártak ebben a barlangban, ezért csak a térkép segítségére támaszkodhattak. Ez alapján kellett azt is felbecsülni, milyen és mennyi felszerelésre lesz szükségük. Ez sok száz méter mászókötelet és még vagy 5-600 féle egyéb eszközt jelent – tette hozzá a mentőszolgálat akcióvezetője.

Mindig van meglepő fordulat is egy olyan helyen, ahová lemenni 10 óra, feljönni még több. Ilyen helyszínen arra kell készülni, hogy hosszabb időt, éjszakákat is lent kell tölteni

– magyarázták. A körülményekről azt is hozzátették: ebben a mélységben 3 fok volt a hőmérséklet, és hőtartó fóliával takaróztak.

Az orvosnő, bár a betege már egy jól felszerelt török kórházban van, figyelemmel kíséri az állapotát. Elmondta, hogy több nap után kikerült az intenzív osztályról. Megjegyezte, hogy klinikai körülmények között is bebizonyosodott feltételezése a gyomorfekélyről, amely életveszélyes is lehet. Hozzátette, hogy a kockázat, a kihívás itt a rendkívüli mélység volt.

Rögtönzött intenzív ezer méter mélyen

Mint arról beszámoltunk, egy többnemzetiségű barlangkutató expedíció tagjai már napok óta lent tartózkodtak a törökországi, 1276 méter mély Morca-barlangban. Szeptember 1-jén egyiküknek, Mark Dickey-nek görcsös hasi fájdalma és vérhányása jelentkezett, ezért visszavonult pihenni az 1040 méteres mélységben elhelyezett bivakba. Felesége, Jessica 15 óra múlva jutott a felszínre, értesítette a mentőket, akik szóltak az európai barlangimentő-szolgálatnak.

Mark Dicke

Mark Dickey, fotó: Mustafa Unal Uysal/Anadolu Agency via Getty Images

A magyar barlangi mentők a lehető leggyorsabb a helyszínre siettek, ahol azonnal leereszkedtek a barlangba. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa azt mondta: kiérkezésekor a barlangi körülmények között a kórházi protokollnak megfelelően próbálta kezelni a helyzetet egy „improvizált kis intenzív osztályon”, kevés eszközzel és műszerrel. Hozzáfűzte, hogy négy napot tartózkodott 1000 méter mélyen, mielőtt az olasz, majd horvát és bolgár kollégák leváltották.

Amint a magyar orvosi csapat talpra állította Mark Dickey-t, megkezdődött az amerikai barlangász felszínre szállítása. A hordágy szeptember 9-én délután, hét nap előkészület után indult el a felszínre. A terveknek megfelelően az 1040 méteres és a 720 méteres mélység közti szakaszon a szállítást az amúgy is lent tartózkodó bolgár-lengyel-horvát-török-magyar csapat végezte.

A barlang bejárati aknájából szeptember 12-én a török barlangi mentők emelték ki Mark Dickey-t. A török egészségügyi szolgálat megvizsgálta, majd még aznap éjjel helikopterrel egy közeli kórház intenzív osztályára szállították.

A magyar csapat a munkája során 36 órát töltött a mélyben alvás nélkül, több mint 50 leszállást hajtott végre a barlangba. A magyar csapat java részét a Magyar Barlangi Mentőszolgálat adta, de két ember a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálattól, további egy fő pedig a szlovákiai Speleo Roznavától érkezett.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top