nlc.hu
Egészség

Kimentették a barlangászt a török barlangból

Kimentették egy hét után az ezerméteres mélységben rosszul lett barlangászt, magyarok is segítettek

Törökország harmadik legmélyebb barlangját akarta feltérképezni Mark Dickey.

Egy héttel azután, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából. „Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla” – számolt be a sikeres mentőakcióról a Törökországi Barlangkutató Szövetség.

Mark Dicke

A kimentett Mark Dickey – Fotó: Mustafa Unal Uysal/Anadolu Agency via Getty Images

A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett, 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

„Őrült kaland!”

Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarta feltérképezni. Mivel az állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt. „Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni” – mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak, köszönetet mondva a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos érkezett le szeptember 3-án.

 Mark Dickey

Mark Dickey-t hordággyal együtt húzták fel a mélységből – Fotó: Mustafa Unal Uysal/Anadolu Agency via Getty Images

190 fős mentőcsapat

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét. A barlangban sok vért hányt, és elmondása szerin egyre nehezebb volt, hogy öntudatánál maradjon, egy ponton már úgy érezte, nem jut ki élve.

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni. A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból. A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt. A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top