nlc.hu
Szabadidő

Egy magyar fotós is elkísérte a bajbajutott barlangászt

„Tudtuk, hogy mit kell tennünk” – egy magyar fotós is elkísérte a bajbajutott barlangászt

Berentés Ágnes mesélt a történtekről.

Már több mint egy hete zajlik a mentőakció a dél-törökországi Morca-barlangban, ahol 1000 méteres mélységben rosszul lett egy amerikai kutató, Mark Dickey. A mentésen 182 barlangi mentő dolgozik, köztük 29 magyar. A felszínre hozatal szombat délután kezdődött meg, vasárnapra már 700 méteres mélységig felhozták a férfit. 

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője az RTL Híradónak elmondta, azután kezdhették meg a kiemelést, hogy az elsőként leérő magyar orvos több mint ezer méteres mélységben végzett el transzfúziót a gyomorvérzésre panaszkodó amerikai kutatónál. A magyar orvos teljesítménye azért is számít bravúrnak, mert ez a beavatkozás kórházi körülmények között is bonyolultnak számít, nemhogy 1000 méteres mélységben.

Mint kiderült, az amerikai kutató expedíciójának egy magyar fotós is a tagja.  „Fotótúrán voltunk, de éjszakánként visszatértünk a táborba a mélyben. Ott vettük észre, hogy Mark rosszul van, de senki nem pánikolt és tudtuk mit kell tennünk” – nyilatkozta Berentés Ágnes.

Hozzátette, a barlangban vannak olyan tényezők, amik nehezítik a mentést. „Ez egy függőleges barlang, sok vízzel. Odalent csak 4 Celsius-fok van. Nagyon sok a függőleges tengely és a szűk átjáró.”

Mentőcsapatok csatlakoznak a török barlangban rekedt amerikai tudós, Mark Dickey kiszabadítására irányuló erőfeszítésekhez.

Mentőcsapatok csatlakoznak a török barlangban rekedt amerikai tudós, Mark Dickey kiszabadítására irányuló erőfeszítésekhez. (Fotó: Mustafa Unal Uysal/ Anadolu Agency via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top