A tanévnyitó előtt egy nappal zártak be egy józsefvárosi általános iskolát

F.C. | 2023. Szeptember 15.
Az iskolába főként hátrányos helyzetű gyerekek jártak.

Tanévkezdés előtt, egyetlen nap alatt szűnt meg a nappali tagozatos általános iskolai oktatás a Budapest 8. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményében – értesült a Népszava. Az intézmény tanárai egy augusztus 31-én tartott értekezleten értesültek arról, hogy másnaptól, vagyis szeptember elsejétől már nem lesz nappali általános iskolai feladatellátás, csak a gimnáziumi és a leginkább felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatás marad meg.

A döntés és annak gyorsasága hideg zuhanykényt érte a pedagógusokat, a diákokat és a szülőket is. Annak ellenére sem számítottak erre, hogy voltak problémák, például a diáklétszám folyamatosan csökkent, és mivel a tanulók többsége hátrányos helyzetű, roma gyermek volt, sokan szegregált iskolaként tartották számon.

Az oktatás megszűnésével a felső tagozatosok többségét egy 9. kerületi iskola vette át, de a 7. évfolyamosoknak ott már nem volt hely, így az osztályok nem maradhattak együtt, a hetedikeseket „szétszórták más iskolákban” – tudta meg a lap.

Az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központnál azt nyilatkozták, hogy augusztus 30-án „észlelték” a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről. Indoklásuk szerint az intézkedésre a köznevelési törvény azon előírása miatt volt szükség, mely szerint az általános iskolai osztályok minimális létszáma 14 fő, összevont osztályok működése pedig csak alsó tagozaton engedélyezett.

Exit mobile version