A jól viselkedő rabok kreditpontokat gyűjthetnek, és ez több kedvezménnyel jár

nlc | 2024. Március 24.
Ha viszont valaki nem tartja be a szabályokat, akkor csökkenek pontjai, és ennek is megvannak a következményei.

Március elsejétől megváltozott a szabadságvesztés büntetések végrehajtási rendje. Míg korábban a három végrehajtási fokozathoz (fegyház, börtön, fogház) három-három végrehajtási rezsim (szigorúbb, általános, enyhébb) kapcsolódott, nemrég egy kreditalapú kategóriarendszer lépett életbe.

Az új rendszerben az I. kategória a legenyhébb, az V. kategória a legszigorúbb.

Az egyes kategóriákban eltérő az elítélt elkülönítése, őrzése, felügyelete és ellenőrzése, intézeten belüli mozgása, életrendje, a kapcsolattartási formák gyakorisága és mértéke, a személyes szükségleteire fordítható összeg, valamint a szabad levegőn tartózkodásának helyszíne és rendje, továbbá a magánál tartható tárgyak köre is.

Makula György ezredes, aki kommunikációs főosztály vezető a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál, azt mondta, a most bevezetett kreditrendszer lényege, hogy a fogvatartott kreditpontokat tud szerezni a többi között azzal, ha részt vesz az intézetek által szervezett oktatásban, reintegrációs – például mentálhigiénés, képességfejlesztő, művészetterápiás – programokban, vagy munkát vállal.

Ha a fogvatartott magatartása és együttműködési készsége az elvártaknak megfelel, akkor alacsonyabb kategóriába kerülhet, és több kedvezményben részesülhet.

Fotó: Pexels

Értelemszerűen, ha a fogvatartott magatartása a büntetés-végrehajtási intézet biztonságát vagy a biztonságos fogvatartást veszélyezteti, akkor kreditpontokat veszíthet, és szigorúbb kategóriába sorolható. Az új rendszertől azt remélik, hogy az eddig kevésbé motivált fogvatartottak együttműködőbbek és aktívabbak lesznek a reintegrációs, közös célok elérése érdekében.

Az új rendszerben egyébklnt a büntető ítélet részeként megmaradnak az eddigi végrehajtási fokozatok, de azok csak az elítéltek kezdeti besorolását határozzák meg. A büntetés-végrehajtási szervezet a saját besorolási és elkülönítési szempontrendszerét érvényesíti. Ennél figyelembe veszik az elítélt kriminológiai jellemzőit, visszaesési és fogvatartási kockázatát, az elkövetett bűncselekmény társadalomra való veszélyességét, az elkövető magatartását, együttműködési készségét, reintegrációs hajlandóságát.

(via MTI/Blikk/Telex)

Exit mobile version