Gyerekeket politikai célra használni aljas dolog – Hol van a gyermekvédelem ilyenkor?

K.G. | 2024. Június 04.
A hétvégi Békemeneten gyerekek skandálták a színpadon, hogy „Nem akarunk háborút”, majd a miniszterelnök közölte az egybegyűltekkel, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az a világháborúra szavaz, és meg fog halni. A gyerekvédelem igazán kiterjedhetne arra is, hogy ilyen aljas politikai kampányokban ne használhassák a gyerekeket. Vélemény.

A Békemenet a nevével ellentétben elég háborúsra sikerült, ha ittunk volna minden háború szónál egy felest Orbán Viktor beszéde alatt, jó eséllyel csaprészegen fejeztük volna be a napot. Az egy dolog, hogy Magyarország miniszterelnöke azt közvetíti, hogy ki fog törni a III. világháború, ha nem a Fideszre szavazunk – ami teljes blődség, de erre már szinte fel sem vonjuk a szemöldökünket –, ám az, hogy mindehhez a gyerekeket is felsorakoztatja, az már kiveri a biztosítékot.

A politikában régóta használnak gyerekeket, nem újkeletű és nem Orbánék találták ezt ki. Például Rákosi elvtárs is imádott gyerekekkel fotózkodni, de ettől még nem kellene ezt a gyakorlatot továbbvinni és ráadásul ilyen ártalmas üzenetekkel összekapcsolni. Mert azt még csak befogadja a gyomrunk, hogy az amerikai elnök babákat puszilgat, de hogy a színpadra állítsák a gyerekeket és skandálják egy párt jelszavát, az már egészen észak-koreai tempónak tűnik.

És ez nem a mi libsi túlérzékenységünk miatt van, már 2019-ben olvashattunk erről egy közleményt az Alapvető Jogok Biztosának honlapján: „Az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik – pártállástól függetlenül – a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától. A gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei. (…) A gyermek alapvető emberi jogokkal, saját nézetekkel, érzésekkel rendelkező individuum.

Meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. A gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés.

Önmagában a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet, ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz.” 

Gyerekek egy színpadi előadáson a Békemeneten (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A gyerekek most hétvégén is díszletek és eszközök voltak a Fidesz kezében. A fent leírtak egyébként az etikus politikusi magatartás kategóriába esnének, ami úgy tűnik, a mi kis országunkban ismeretlen fogalom. Pedig egyébként elég sok segítséget kaphatnának a politikusaink az etikus magatartás gyakorlásához, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány például egy kiadványt is szentelt a témának Irányelv a gyerekek politikai kampányokba való bevonásáról címmel. Ebben részletezték, hogy a gyermekjogok szempontjából miért aggályos – vagy hát szerintünk aljas – dolog gyerekeket felhasználni a politikában.

Azt is leszögezik, hogy mennyire etikátlan bevonni a politikai kampányokba és kommunikációba a 14 éven aluli gyerekeket – mint ez történt már számtalanszor, például ezen a hétvégén is. Érdemes átolvasni a kiadványban közölt alapelveket, melyeket a politikus etikus magatartásához fektetett le a Hintalovon – vajon ezek közül az alapelvek közül hány darab teljesült a Békemeneten fellépő, háborút skandáló gyerekekkel kapcsolatban? 

Egyáltalán nincs rendben, hogy gyerekeket szerepeltessen bármelyik párt a saját politikai céljaik érdekében, és pláne nincs rendben, hogy olyan üzenetekhez használják őket díszletként, ami halállal, erőszakkal, atombombával fenyegeti az embereket.

Pártállástól függetlenül hagyják békén a politikával a gyerekeket, és tartsák tiszteletben a jogaikat! Ha már a gyerekvédelmet kitűzte mostanában a zászlajára minden párt, akkor például kezdhetnék ezzel az aprósággal a gyerekek igazi védelmét.

Exit mobile version