nlc.hu
Család

Politikamentes családi vacsora

Így tedd politikamentessé a családi vacsorát!

Legalább egyszer kellemetlenséget okozott már, amikor a rokonok egymásnak feszültek eltérő politikai nézetek miatt. Házigazdák, figyelem! Így tehetünk ellene!

A politikai viták évtizedek óta megkeserítik a családi ünnepet, de mostanában különösen elharapózott a probléma. Az egészséges, produktív politikai vitákkal persze semmi baj, de arra nincs szükség, hogy a különböző politikai nézeteket valló családtagok egymásnak essenek – különösen néhány ital után. Az elfajuló vitákat pedig nem könnyű megfékezni, és tönkreteheti az ünnepi összejövetelt.

Meghitt családi karácsonyi vacsora.

Házigazdaként fontos mindig a helyzet magaslatán lenni

Etikett szempontjából a politikának nincs helye az asztalnál. „A hagyomány azt diktálná, hogy az asztalnál ne beszéljünk politikáról – mondja Elaine Swann etikettszakértő, saját életmód- és coachingcégének vezérigazgatója. – De a mai modern társadalmunk és a jelenlegi politikai légkör miatt nehéz lenne a vendégeket vagy a családtagokat elzárni attól, hogy egyáltalán beszélgessünk.”

Néhány etikettszakértő mérlegelte, hogy mit kell tennünk, hogy megelőzzük a túlfűtött politikai vitát az egymásnak feszülő családtagok között. Illetve azt is elárulják, hogy pontosan mit kell mondanunk, ha a dolgok kicsúsznak a kezünkből. Íme, hogyan készüljünk fel és hogyan tartsuk meg a békét.

1. Beszéljünk előzetesen a kulcsszereplőkkel

Ha új barátot vagy barátot hozunk a vacsorára, legyünk proaktívak. Ragadjunk meg egy szülőt, testvért vagy más, tréfás közeli rokont, és készítsünk tervet, hogy ők legyenek a békefenntartók. „Ha a szülő gyakran kezd vitába, nyugodtan kérjük meg tiszteletteljesen, hogy az estére vegyen vissza a tempóból” – mondja Diane Gottsman, a The Protocol School of Texas alapítója. Próbáljuk meg azt mondani: „jól akarom érezni magam, és ennek része az is, hogy ne kelljen őrködnöm.”

2. Legyünk készenlétben beszélgetésindítókkal

Ami a nehéz beszélgetések minimalizálását illeti, az egyik etikettszakértő azt javasolja, hogy a házigazda készítsen egy listát a tervezett beszédtémákról, például az ételekről és az utazásról szóló beszélgetésekről. „Az ünnepek a pozitív témákról való elmélkedés ideje, nem pedig a borúlátásé” – mondja Jacqueline Whitmore, a Palm Beach-i Protokoll Iskola alapítója.

3. Ültetési stratégia

Általában bízhatunk abban, hogy mindenki megtalálja a saját helyét az asztalnál, de ha van néhány családtagunk, akik szeretik felkavarni a kedélyeket, akkor egy ültetési renddel megmenthetjük a helyzetet. „Keverjük össze a dolgokat – mondja Gottsman. – Tegyünk valakit, akiről tudjuk, hogy megállja a helyét, a problémás személy mellé.”

4. Legyen kijelölt szoba a politikai beszélgetésekhez

A házigazdákra hárul az a teher, hogy biztosítsák egy rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását. Ilyenkor nem csak az ételt és a dekorációt kell előre megtervezniük. Swann és Thomas P. Farley etikettszakértő, tanácsadó és előadó is egyetért abban, hogy a házigazdának ki kell jelölnie egy szobát (csukható ajtóval), vagy egy meghatározott időpontot bármilyen politikai beszélgetésre. Így azok, akik részt kívánnak venni, vitázni vagy megosztani a nézeteiket, lehetőséget kapnak arra, hogy ezt ellenőrzött körülmények között tegyék, távol azoktól, akik nem szeretnének részt venni benne.

5. Ne vegyünk részt

Nem akarjuk kimondani a nyilvánvalót, de ha azt reméljük, hogy elkerülhetjük a heves vitát a vacsoraasztalnál, ne mi legyünk azok, akik szítják. Bármennyire is nehéz, féket kell tennünk nyelvünkre. Farley szerint egy szenvedélyes beszéd nem fogja megváltoztatni a rokonok politikai beállítottságát. Bár különösen nehéz lehet, ha tudjuk, hogy valamelyik rokonunk megítélésünk szerint tájékozatlan álláspontot képvisel, próbáljuk meg visszafogni magunk.

„Ha aggódnék, hogy nem tudom tartani a szám, én egy felelős partnert hívnék segítségül” – mondja Farley. Más szóval keressünk valakit, aki segíthet más irányba terelni a beszélgetést, ha az félresiklik.

6. Vendégként mondjuk ki, ha kényelmetlenül érezzük magunk

Akár ismerjük a családi dinamikát, akár nem, vagy a rokonok politikai beállítottságát, Swann szerint a vendégeknek azonnal jelezniük kell a házigazdának, ha különösen kényelmetlenül érzik magukat. Az esemény előtt azoknak a vendégeknek, akik úgy gondolják, hogy ez problémát jelenthet, át kell gondolniuk, hogy milyen javaslatokat adhatnak a házigazdának a helyzet enyhítésére. A jó házigazda felismeri az érzéseket, és segít gyorsan kezelni a helyzetet, vagy világossá teszi a többi vendég számára, hogy nem kívánnak beszélni a témáról.

7. Legyen egy kilépési tervünk

Szerencsére van udvarias módja annak, hogy egyetlen mondattal kihátráljunk egy kellemetlen párbeszédből. „Ha például nagybátyánk egyik klasszikus tirádájába keveredünk, állítsuk le a nevének kimondásával” – mondja Gottsman. – Ettől úgy fogja érezni, hogy meghallgatják. Ezután folytassuk a következővel: „Szeretlek, és most nem akarok vitába szállni. Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.”

„Saját magunknak kell elvállalnunk a feladatot” – mondja Gottsman. Egyszerűen fogalmazva: Ha véget akarunk vetni a vitának, mondjuk ki.

8. Ha felbolydul az asztal, mondjunk tósztot

„Egy biztos módszer arra, hogy mindenki elcsendesedjen, ha poharat emelünk a családra” – mondja Gottsman. Amint a kiabálás elviselhetetlenné válik, igyunk a szeretetre, a hálára és arra a lehetőségre, hogy mindannyian együtt lehetünk. Ezután tereljük át a szót esetleg egy gyermek közelmúltbeli teljesítményére vagy egy vicces tévéműsorra, amelyről tudjuk, hogy mindenki imádná.

9. Készüljünk fel az elkerülhetetlenre (és legyünk nyitottak)

Ahogy Swann mondja, a politikát nehéz elkerülni. Az élet oly sok aspektusába belekerült, és nem biztos, hogy egyszerűen el tudjuk fojtani a vacsoraasztalnál. Természetesen néhány beszélgetés hasznos lehet, és nagyon ajánlott nyitott elmével nekivágni.

„Ha vannak olyan családtagok, akik képesek élvezni egy tiszteletteljes, átgondolt politikai diskurzust, és a végén még mosolyognak is, és úgy érzik, mindketten tanultak valamit, akkor ez a fajta egészséges elkötelezettség nem rossz dolog” – mondja Farley. Ő és más etikettszakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy általában nem ez a helyzet.

Gyakran az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy kivonjuk magunkat a helyzetből. „Néha nem tudjuk megváltoztatni az őrülteket – mondja Swann. – Ha semmit sem tehetünk azért, hogy megváltoztassuk a nézőpontokat, akkor azon változtathatunk, ahogyan mi kezeljük a helyzetet.”

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top