nlc.hu
Tuti Tippek

Költséghatékony karácsonyi dekorációk

Nem kell minden évben újat venni! Karácsonyi dekorációk költséghatékonyan

A karácsony a legtöbb ember számára az év legjobban várt ünnepe. Hogy legyünk költséghatékonyak? Hogy hozzuk ki a legtöbbet az ünnepből? Mit tudunk felhasználni a régi díszekből, ünnepi tartozékokból, és miből (milyen esetben) kell mindenképp új? Nézzük!

Mindannyian a lehető legcsodálatosabbá szeretnénk tenni az ünnepet, ezért hajlamosak vagyunk mindenből újat vásárolni! Rosszul tesszük! Nem feltétlen kell minden évben élő fenyőt venni, egyezzünk ki a műfenyővel, de az 5 éves műfenyőt sem kell kidobni, hiszen tündökölhet régi fényében, ha az elmúlt években vigyáztunk rá. A régebbi díszeket is felfrissíthetjük egy kis kreativitással, de van, amikor nincs más választásunk, és bizonyos dolgokat cserélni kell: a fényfüzérekkel, égősorokkal, gyertyákkal bánjunk csínján, ha szükséges, vásároljunk újat!

Élő fenyő: ne ragaszkodjunk hozzá görcsösen!

Sokan ragaszkodnak az élő fenyőhöz karácsonykor, az illata, a szépsége vagy akár a hozzá kötődő gyerekkori emlékek miatt. De azért érdemes átgondolni, hogy valóban minden évben szükség van-e rá. Amellett, hogy rengeteg pénzbe kerül megvenni, tömérdek fát vágnak ki csak azért, hogy kevesebb, mint két hétre a nappalik dísze lehessen.

Műfenyő: higgyük el, jó ötlet!

A karácsony főszereplője természetesen maga a karácsonyfa. Bár a fenyővásárláshoz több országban, például Dániában is külön hagyomány kötődik, a műfenyőknek is sok előnye van. Először is évről évre újra felhasználható, úgyhogy hosszú távon takarékos megoldás. Ezenkívül pedig nem hullatja tele tűlevelekkel a házat, és végül, de nem utolsósorban, allergiások számára is tökéletes választás lehet.

Nem baj, ha nem vagyunk műfenyő-pártiak! Idén adjunk neki egy esélyt! (Fotó: Getty Images/With love of photography)

Nem baj, ha nem vagyunk műfenyő pártiak! Idén adjunk neki egy esélyt! (Fotó: Getty Images/With love of photography)

Karácsonyi díszek: csak módjával!

A karácsonyi dekorációk csak egy évben egyszer vannak használatban, azalatt pedig nem tudnak gyorsan megrongálódni. Ha mégis új dolgokat vásárolunk, válogassunk okosan. Gondoljunk csak bele, milyen jóleső érzés évente elővenni a kedvenc díszeket, amiket akár tovább is hagyományozhatunk a gyerekekre, unokákra.

Csillagszórók, gyertyák: csak óvatosan!

Az ünnepi időszakban nagyon gyakoriak a tűzesetek, hiszen a karácsonyhoz hagyományosan hozzátartozik a gyertya- és csillagszórógyújtás, vesszük is őket minden évben szép számmal! Ha azonban nem figyelünk, akár tragédiába is torkollhat a meghitt ünnep.

Faragjunk a karácsonyi költségeken

Mindig felügyelet mellett gyújtsunk gyertyát és csillagszórókat (Fotó: Getty Images/With love of photography)

A karácsonyfa napról napra szárazabb, így könnyen meggyullad. A veszélyt az is növeli, hogy a gyanta szintén gyúlékony, ezért semmiképpen se használjunk nyílt lángot és gyertyákat a fán. A csillagszóróval is jobb, ha óvatosan bánunk. A szakemberek azt ajánlják, hogy a fa helyett inkább kézben tartsuk.

Fényfüzérek: ne spóroljunk rajta!

Ma már nemcsak az adventi koszorúk, gyertyák és a csillagszórók okozhatnak tüzeket, baleseteket, hanem a silány minőségű izzók is, ezért minden esetben ellenőrizzük a tavaly vagy az évekkel ezelőtt vásárolt fényfüzéreket, hogy működőképesek-e még. Amennyiben újat kell beszereznünk, a következőt vegyük figyelembe: a veszélyes termékeken általában nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka vagy azonosító jele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés.

Csomagolópapír: nem kell felvásárolni a fél boltot

Sok időt, vesződséget és hulladékot megspórolhatunk azzal, ha nem csomagolunk minden egyes ajándékot három kilométernyi csomagolópapírba, ragasztószalagba és masnihegyekbe. Ha mindenáron el szeretnénk rejteni az ajándékot, akkor válasszunk egy újrahasznosított anyagból készült papírtáskát vagy egy stílusos jutazsákot, amibe tegyük bele egy-egy családtag összes ajándékát.

Mi az, amit újra felhasználhatunk, és mi az, amiből mindenképp új kell

(Fotó: Getty Images/Yana Iskayeva)

Az is egy megoldást jelenthet, ha újrahasznosítjuk azokat a csomagolópapírokat, amikbe korábban a mi ajándékaink voltak csomagolva.

Karácsonyi növények: veszélyes is lehet

Nem maradhatunk mikulásvirág nélkül, igaz? A karácsony szimbolikus növényei, a fenyő, a magyal, a fagyöngy veszélyeket is hordozhatnak magukban, előbbi allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, az utóbbiak bogyója pedig mérgező. Különösen a gyerekeket kell óvni attól, hogy az élénk színű bogyókat megkóstolják. A dekoratív mikulásvirág veszélyessége azonban tévhit, bár leveleinek, virágának elfogyasztása enyhe gyomorbántalmakat okozhat.

Adventi koszorú

Nem kell minden évben újat beszerezni, lehet trendi koszorúnk, ha saját magunk frissítjük fel otthoni, elfekvőben lévő karácsonyi díszeinkkel. Annak érdekében, hogy megelőzzük a lakástüzet, ne feledkezzünk el az adventi koszorúnál a tűzálló gyertyatüskéről (a gyertyák alatti kis fémalátét). Ha már biztonságos a koszorú, az sem mindegy, hogy hova tesszük. A környékén ne legyen semmilyen éghető anyag! A legjobb, ha csak akkor ég a gyertya, amikor mi is ott vagyunk. 

(Forrás itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top