nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi dekoráció a nappaliban

Karácsony az ágyban – Így dekoráld a kanapét és a fotelt az ünnepekre!

A szőrös díszpárnáktól a flitteres manókon át a fényfüzérekig. Íme a 2020-as karácsonyi ünnepek dekortrendjei, amiket becsempészhetünk a nappaliba! A legtöbbet olcsón is megoldhatjuk.

Idén karácsonykor másképp ünnepelünk majd, mint ahogy szoktunk. Sok családban elmaradnak a nagy összejövetelek, az utazások a távol élő rokonokhoz, ehelyett a legtöbben végig a saját otthonunkban töltjük majd az ünnepeket és ebből a helyzetből igyekszünk kihozni a lehető legjobbat, legszebbet. Épp ezért kap még nagyobb hangsúlyt az, hogy a közvetlen életterünkben ünnepi hangulatot teremtsünk, külsőségekben is. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan dekoráld a lakás pihenőbútorait a karácsony – és az aktuális dekortrendek – jegyében. 

Skandináv stílus

Az ünnepi dekorációk divatját hosszú ideje, gyakorlatilag megdönthetetlen módon a skandináv stílus uralja. Az alap színvilág változatlanul  a piros-fehér, esetleg harmadik árnyalatként csatlakozik hozzá a zöld vagy a szürke. A pihenőbútorokra magától értetődő módon díszpárnák, illetve takarók formájában csempészheted be legegyszerűbben az ünnepi elemeket. A már meglévő díszpárnákat elegendő áthúzni, de persze nem muszáj minden egyes huzatnak konkrétan karácsonyi mintásnak lennie, utóbbiból akár egyetlen is elég, a többi pedig passzoljon hozzá színben. Az ünnepek elmúltával az egyszínű darabok nem veszítik el az aktualitásukat, tehát azok nem csupán egy hónapra szólnak, hanem fent maradhatnak bármeddig, ameddig szívesen nézed őket.

A klasszikus piros-fehér

A klasszikus piros-fehér (Fotó: Getty Images)

A csillag a karácsony egyik meghatározó jelképe, ugyanakkor mégsem annyira kizárólagosan az ünnepkört szimbolizálja, mint például a Mikulás, a rénszarvas vagy a fenyőfa. A csillagos mintával díszített lakástextilek az ünnepi időszakban összekacsintanak az olyan dekorelemekkel, mint például a csillag formájú karácsonyfadíszek, asztaldíszek, de elöl maradhatnak akár egész évben, a minimalista stílus jegyében.

Csillagos dekor

Csillagos dekor (Fotó: Getty Images)

A klasszikus „karácsonyi színek” mellett nagyon divatosak idén a natúr, illetve rusztikus színvilágú dekorációk is. Bézsek, barnák, sápadt rózsaszínek, mélyzöldek, kockák és zsákvászon… Ezekben is simán gondolkodhatsz az ünnepi dekoráció összeállításakor. 

Natúr színekben

Natúr színekben (Fotó: Getty Images)

Abban az esetben viszont, ha a berendezésnek már van egy kellőképpen karakteres, akár kifejezetten hűvös színvilága, melyen az ünnepek kedvéért sem szeretnél változtatni, az is megoldás lehet, ha nem a már használatban lévő dekorelemeket cseréled le erre a néhány hétre, hanem éppen fordítva: azokhoz igazítod az ünnepieket. Például ha a kanapédon kék díszpárnák laknak, szerezz be hasonló árnyalatú kék karácsonyfadíszeket, gyertyákat!

Miért ne lehetne kék?

Miért ne lehetne kék? (Fotó: Getty Images)

Kötöttek és szőrösek

Ahogy az öltözködésben, úgy a lakberendezésben is évek óta markáns trend a műszőrme. A szőrös párnák, takarók az őszi-téli szezonban gyakorlatilag végig aktuálisak, és amellett, hogy kifejezetten látványosak, érzetre is kellemesek, kényelmesek.

Műszőrme

Műszőrme (Fotó: Getty Images)

A karácsonyi dekorelemek közé pedig határozottan illenek. Egy-két karácsonyi mintás díszpárna vagy pléd kerülhet persze melléjük decemberben, de akár az is elég, ha színben hozzájuk illő gyertyákat vagy más díszeket teszel ki a helyiségben. 

A szőrös párna nem csak karácosnykor trendi

A szőrös párna nem csak karácsonykor trendi (Fotó: Getty Images)

Az őszi-téli szezon másik favoritja lakástextil-vonalon a kötött, ezen belül is a „nagyis” stílusú kötésmintákkal készült párnahuzatok, plédek. Ezek akár önmagukban, akár műszőrmés darabokkal kombinálva is puha, meghitt hangulatot kölcsönöznek a pihenőbútoroknak. Mellettük nincs szükség tehát túl sok vagy bonyolult díszítésre: némi díszkivilágítással, esetleg néhány letisztultabb karácsonyi dekortárggyal máris ünnepi jelleget ölt a helyiség.

Kötöttben

Kötöttben (Fotó: Getty Images)

Ünnepi báj

Akár van a családban kiskorú, akár nincs, az ünnepi dekoráció megalkotásakor bátran teret engedhetsz a gyermeki énednek is. Mikulássapkát például könnyen beszerezhetsz ezekben a hetekben, és nem feltétlenül azért, hogy a fejedre húzd. Egy oversize darab például nagyon jól állhat a kanapénak. 

Mikulássapka

Mikulássapka (Fotó: Getty Images)

A karácsonyi manók – törpék, elfek –  az angolszász, illetve az északi országokban régóta alapfigurái a karácsonyi ünnepkörnek, hozzánk viszont csak néhány éve érkeztek meg, a fentebb már említett skandináv dekortrendek jegyében. Mivel meglehetősen helyesek és a maguk módján még mutatósak is, így abszolút érthető módon váltak nálunk is népszerűvé.

Egy elf bárhol jól mutat

Egy manó bárhol jól mutat (Fotó: Getty Images)

A klasszikus változat a piros csizmás-sapkás, csak az orrát kilógató, hosszú, fehér szakállú modell, de az üzletekben fogsz találni belőle a legkülönbözőbb színekben, lányban és fiúban és – ha zavarna ennek hiánya – akár a teljes arcát kivillantó verziókban is. Az idei trendek értelmében egyébként a rózsaszín és/vagy a flitteres változat a legmenőbb. A bábukat ültetheted a polcra, az ablakpárkányra, az asztalra, de a kanapéra vagy az ágykeretre is, feldobnak gyakorlatilag bármit.

Rózsaszínben is kapni

Rózsaszínben is kapni (Fotó: Etsy/CozyGnomes)

A hálószoba se maradjon ki!

A karácsonyi dekorációknak a hálószobában is ott a helyük. Minimalista, mégis látványos megoldás például, ha fogsz egy madzagot, rögzítesz rajta néhány kisebb vagy közepes méretű karácsonyfadíszt, majd ezt az ágytámlára kötöd. Ha ezen kívül semmi máson nem változtatsz a helyiségben, az ünnepi légkör már akkor is beszökött.

Minimál stílusban

Minimál stílusban (Fotó: Getty Images)

Megoldás az is, ha a már meglévő ágyneműt turbózod fel egy-két karácsonyi huzattal, díszpárnával, esetleg pléddel. Ilyenkor a színek, illetve a minták összhangjára érdemes odafigyelni. A legjobb, ha az alap ágynemű egyszínű vagy semlegesebb mintázatú, így tudnak érvényesülni a karácsonyi motívumok. 

Díszpárnákkal is megoldható

Díszpárnákkal is megoldható (Fotó: Getty Images)

Az elszántabb karácsonyisták komplett karácsonyi ágyneműt is beszerezhetnek. Bár ezeket értelemszerűen az esztendő többi részében kevésbé lehet kihasználni, viszont évről évre újra elővehetők. Egy ilyen ágyneműszett már önmagában is karácsonyba borítja a hálószobát, de a hangulat persze fokozható további ünnepi dekortárgyakkal.

Karácsonyi ágynemű

Karácsonyi ágynemű (Fotó: Getty Images)

Díszít és egyben praktikus funkciót is betölthet az ágykeretre erősített fényfüzér. Az ilyen világítás ráadásul már nemcsak az ünnepek idején, de egész évben divatos, tehát ha most, karácsony alkalmából felteszed, utána le sem kell már szedned. Hálószobai használatra célszerű meleg fényű izzókkal ellátott füzért választani, ugyanis a hideg fényű vagy színes égőkkel ellátott verziók – melyek például a karácsonyfán vagy kültéren szuperül mutatnak – itt zavaróak lehetnek. 

A fényfüzér egész évben fent maradhat

A fényfüzér egész évben fent maradhat (Fotó: Getty Images)

Még több ünnepi dekortipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top