Szabadidő

Életünk egyik legszomorúbb karácsonya várhat ránk – ez a december nem olyan lesz, mint a többi

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer még hiányozni fog decemberben a boltokban hömpölygő tömeg látványa, és vissza fogom sírni a többnapos családlátogató körutakat és a céges karácsonyi bulikat is.

A Covid-19 március óta borítja fel az életünket, és már kezdünk hozzászokni, hogy lassan semmi sem olyan, ahogy azt korábban megszokhattuk. Az egyik legnagyobb változással azonban várhatóan idén decemberben kell majd szembesülnünk, amikor rájövünk, hogy a járvány még a karácsonyt is elveszi tőlünk. Erre pedig nem árt, ha minél előbb felkészülünk lélekben.

A külföldön élő rokonokkal marad a Messenger és a képeslap

A cikk írásának idején Magyarország kormánya december elsejéig hosszabbíttatta meg a határzárat, de a jelenlegi adatok fényében semmi nem indokolja, hogy decembertől lazítást vezessenek be. Ennek – és persze a korlátozott nemzetközi közlekedési lehetőségeknek, valamint a külföldön is egyre több szigorításnak –, köszönhetően valószínűleg nagyon kevés olyan külföldön élő magyar lesz, aki megkockáztatja a karanténmaratont, ami utazás után várna rá, így a nagy külföldi családlátogatások szinte biztosan elmaradnak az ünnepek során. Ez különösen fájdalmas lesz az olyan családok esetében, ahol jellemzően csak évente egyszer, az ünnepek során szokták személyesen látni egymást.

Elmaradó adventi vásárok

Bécsben se lesznek idén nagy karácsonyi vásárok, nem mintha ki tudnánk ugrani egybe, ha lennének, szóval ezzel inkább ne is foglalkozzunk. A rosszabb hír az, hogy a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, amit Európa legjobbjai között szoktak emlegetni, szintén elmarad, és meglepődnénk, ha a Szent István Bazilika előttit megtartanák. Mondjuk, a távol maradó külföldi turisták miatt amúgy sem lenne idén aranybánya a rendezvény, mert a vásárlóerőt nagyrészt ők adták, mi magyarok pedig főképp csak forralt borozni meg „a hangulat kedvéért” jártunk ki egy-egy sétára. Idén már ennyi sem jut nekünk. Persze nem mindenki adja fel: Újpesten például lesz karácsonyi vásár, a nehézségek ellenére is.

Karácsonyi vásár 2018-ban, 16 fokban. Fotó: Neményi Márton

Karácsonyi vásár 2018-ban, 16 fokban (Fotó: Neményi Márton)

A nagycsaládos karácsonyozás vége?

November elején a kormánykommunikációban még nem kezdték el arra felszólítani a magyarokat, hogy az idei ünnepek során lehetőleg ne turnézzuk végig a rokonságot, és még az is lehet, hogy ez nem is fog bekövetkezni. De függetlenül attól, mit szól ehhez az Operatív Törzs, a jelenlegi fertőzésszámok ismeretében elég rizikósnak tűnik a közös nagykarácsonyozás, hiszen elég egyetlen fertőzött és tünetmentes családtag, hogy az ölelésekkel, puszikkal és közös nevetésekkel végigfertőzze a családot. Ennek fényében pedig talán az a legfelelősségteljesebb döntés, ha idén elmarad a nagy, közös ünneplés.

Lecsap a magány

December amúgy is átkozott hónapnak számít a depresszióra hajlamosak számára, ami a jelenlegi körülmények között csak súlyosbodhat, mert most sokan még azok közül is magányosan, a szeretteik/családtagjaik nélkül fogják tölteni a karácsonyt, akiknek normális helyzetben amúgy lenne kivel ünnepelniük.

Tetőfokára hág a karácsonyi hangulat a Baross utcában. Fotó: Neményi Márton

Tetőfokára hág a karácsonyi hangulat a Baross utcában (Fotó: Neményi Márton)

A Mikulásozásnak befellegzett

Oké, apa még mindig magára öltheti a Mikulás-jelmezt, és meglepheti otthon a gyerekeket, de a szervezett Mikulás-ünnepségeknek idén jobb lesz búcsút intenünk. Mint szinte minden más ünnepségnek, ahol sokan csoportosulhatnak. Jó eséllyel idén a bölcsődéket, óvodákat és iskolákat is elkerülik majd a Mikulások, így marad a csizmába rejtett édesség odahaza. Legalábbis azoknál a szerencsés családoknál, ahol van pénz megvásárolni őket.

A céges bulikat elfelejthetjük

Kevés megosztóbb dolog létezik a céges karácsonyi buliknál, hiszen legalább annyi utálója, mint rajongója van a műfajnak. Idén azonban ezek a rendezvények valószínűleg még azoknak is hiányoznak majd egy kicsit, akik amúgy egy normális évben csak a szájukat húzva kaphatók egy-egy kollégákkal és a főnökkel való iszogatásra. Mivel a Covid-19 a társasági életünket erősen megkurtította (vagy lenullázta), hirtelen sokkal csábítóbbnak tűnik a gondolat, hogy együtt együnk-igyunk-táncoljunk a munkatársakkal. Vírushelyzetben viszont valószínűleg nagyon kevés olyan cég lesz, amely megkockáztatja, hogy egy légtérbe eressze sok-sok spicces dolgozóját. És ez így van jól.

Kidobott karácsonyfa január másodikán. Fotó: Neményi Márton

Kidobott karácsonyfa január másodikán (Fotó: Neményi Márton)

Összeomló csomagküldés

A járványhelyzet miatt egyre többen lesznek olyanok, akik félve töltenének el fél napot egy bevásárlóközpontban karácsonyi ajándékokra vadászva, ilyenkor pedig mi marad? Az internetes csomagrendelés. Ez már önmagában is óriási terhet ró a Magyar Postára és a különféle futárcégekre, melyek már az elmúlt években is egyre nehezebben bírták a fokozódó terhelést, erre pedig bónuszként még az is hozzáadódik, hogy idén sokan nem személyesen fogják odaadni a karácsonyi ajándékokat szeretteiknek, hanem szintén postás/futár útján küldenék el azt, ami egyenes út lehet ahhoz, hogy a csomagküldés rendszerében soha nem látott mértékű késésekkel találkozzunk. Szóval, ha azt szeretnéd, hogy még karácsony előtt megérkezzenek az ajándékok az érintettekhez, idén minden eddiginél érdemes korábbra időzíteni a rendelést. 2021 januárjában azért nem ugyanaz karácsonyi ajándékot kapni, mint pár héttel korábban.

Elmaradó hagyományos ünnepi programjaink

Egyelőre Magyarországon még nem tilos moziba vagy színházba menni, sőt még ültetett koncert is szervezhető (ha maszkot visel minden érintett), de a nagy kérdés, hogy meddig? Egyelőre nem látszik a törekvés, hogy karácsonyi koncertek egész sorával rukkoljanak elő a hazai zenészek, a mozik épp csak takaréklángon égnek, és nagyon kevés a sokakat érdeklő új premierfilm, ahogy a színházak is csökkentett üzemmódban működnek, így könnyen lehet, hogy idén nem lesz családi Diótörő-nézés, és még a gyerekekkel közös karácsonyi mozizás fölött is ott figyel egy óriási kérdőjel. Aki pedig az ünnepekben szeretett mondjuk Thaiföldre repülni, vagy csak elugrani síelni olaszba’ vagy a szlovákokhoz, jelen körülmények között erről a hobbijáról is lemondhat. Ez a december nagyrészt arról szól majd, hogy otthon fogunk ülni, bármilyen szomorú is ezt olvasni.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Szilveszteri buli? Felejtős!

Az szinte biztos, hogy az önkormányzatok által szervezett tűzijátékoknak december 31-én éjfélkor búcsút inthetünk, nem szervezik meg az ilyenkor hagyományos lóversenyt sem, és az se okozna nagy meglepetést, ha a szórakozóhelyek – feltéve, hogy újranyithatnak addig – számára megtiltanák a szilveszteri bulik szervezését. Persze még mindig ott vannak lehetséges opcióként a házibulik, de a nagy kérdés, hogy ki enged majd a járványhelyzet közepén az otthonába egy rakat ismerős és ismeretlen embert, és persze ki akar egy csomó, jellemzően a garatra felöntő, jókedvű és maszk nélküli embertársával együtt szórakozni. Egy hagyományos szilveszter tökéletes alkalom ahhoz, hogy még az eddigieknél is jobban berobbanjon a Covid-19 helyzet, szóval talán tényleg jobb, ha idén valóban csak leülünk egy üveg pezsgővel otthon a tévé elé, és nézzük a Sas kabaré sokadik ismétlését, miközben azt kívánjuk, soha többé ne legyen ilyen elcseszett szilveszterünk. Vagy évünk…

Karácsonyi tippek-trükkök az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top