Már forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók – így néznek ki a bankjegyek

F.C. | 2024. Június 05.
Egyelőre még lehet fizetni a királynőportrés bankjegyekkel is.

Forgalomba hozták ma a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben. Az MTI beszámolója szerint az 5, 10, 20 és 50 fontos új bankókon a királyt szemből mutató portré látható, amelynek eredetije egy 2013-ban készült hivatalos fotó.

 Lecserélték Erzsébet királynőt a bankjegyeken – Fotó: MTI/AP/Bank of England

Az eddig forgalmazott angliai és walesi kibocsátású fontbankók előoldalán a 75 esztendős III. Károly király édesanyja, a 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható.

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken szerepel, a korábbi évtizedekben ugyanis nem az uralkodók képmása volt látható a papírpénzeken.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

Az új bankjegyek fokozatosan váltják fel a megrongálódott bankjegyeket – Fotó: MTI/AP/Bank of England

A brit jegybank közlése szerint – a királyi ház útmutatásának megfelelően – a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett csak igen fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében bocsátja ki a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyeket, így a néhai királynő és a jelenlegi uralkodó portréjával ellátott bankók várhatóan hosszabb ideig egyszerre lesznek forgalomban.

A királynő halálával amúgy változott az angol himnusz is, amelyben a királynő szó (queen) helyére a király (king) került.

Kiemelt fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Exit mobile version