Mit jelent valójában az eső százalékos valószínűsége? Nem egészen azt, amit gondolnál

S. Z. | 2024. Június 10.
A csapadék százalékban kifejezett esélyét két adatból számolják ki a meteorológusok, és nem úgy kell értelmezni, mint ahogy logikusan gondolnád.

Amikor reggel ránézel az okostelefonod időjárási alkalmazására, és azt látod, hogy 70 százalék esély van az esőre, bizonyára beteszel egy esernyőt vagy egy vízhatlan kabátot, hiszen elég nagy a valószínűsége annak, hogy a nap folyamán esni fog. De mit is jelent ez pontosan? Gyakran félreértjük, hogy valójában mit jelent ez a százalékos érték.

Amikor azt látjuk, hogy 70 százalékos az esély az esőre, akkor azt feltételezzük, hogy 30 százalék a valószínűsége, hogy nem fog esni. Logikusnak tűnik, de nem egészen, mert az előrejelzés nem így működik. Lássuk, hogyan!

Mit mutat a telefonos időjárás-előrejelző alkalmazás? (Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto)

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) hivatalos meghatározása így szól a csapadék valószínűségéről (Probability of Precipitation, PoP): az a statisztikai valószínűség, hogy az előrejelzés által érintett terület egy adott pontján legalább 0,01 milliméter csapadék hulljon a megadott időszakban.

A csapadék valószínűségét a meteorológusok egy nagyon egyszerű egyenlettel számolják ki:

Csapadék valószínűsége = Bizonyosság × Lefedettség

A bizonyosság azt jelenti, hogy az időjárási modellek szerint mekkora az esélye a csapadéknak százalékban, míg a lefedettség azt takarja, hogy az adott terület hány százalékán várható mérhető mennyiségű eső.

Vagyis ha a szakemberek 100 százalékban biztosak abban, hogy Budapest területének 30 százalékán esni fog, akkor a telefon azt fogja mutatni, hogy 30 százalékos valószínűséggel számíthatunk esőre. (A képlet: 1×0,3=0,3, azaz 30 százalék.) Hasonlóképpen, ha a meteorológusok 50 százalékban gondolják biztosnak, hogy egész Budapesten várható eső, akkor a fővárosban az eső valószínűsége 50 százalék.

Így már egy kicsit mást üzennek a számok, igaz? Tehát, ha az előrejelzés szerint az eső valószínűsége 50 százalék, akkor jobban teszed, ha magaddal viszed az esernyődet!

És ne feledd azt sem, hogy a százalékos valószínűség semmit sem árul el az eső intenzitásáról vagy az időtartamáról. Ezért a telefonos alkalmazásban azt is nézd meg, hány milliméter eső várható, és mikor. Mert simán előfordulhat, hogy 50 százalék a csapadék valószínűsége, de igazából csak reggel 6 és 7 között hullhat egy milliméter. 

(Yourweather.co.uk)

Exit mobile version