Elutasította a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel keresetét a strasbourgi bíróság

F.C. | 2024. Június 13.
Ítéletet hirdettek, Karsai azonban nem adja fel.

Meghozta a döntést Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön. Nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait – számolt be az ítéletről a 24.hu

Karsai Dániel azt szeretné elérni, hogy ha állapota már elfogadhatatlanná válik, méltósággal fejezhesse be életét, mert a magyar szabályozás az eutanázia minden formáját tiltja. Az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság 6 szavazattal, 1 ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek a panaszos emberi jogai az Emberi Jogok Európai Egyezményében a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog, valamint a megkülönböztetés tilalmáról szereplő rendelkezésekkel összefüggésben.

Az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma, beleértve annak alkalmazását bármely személyre, aki segít a kérelmezőnek az aktív eutanázia igénybevételében külföldön, nem aránytalan. Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét – írták az ítéletben.

A strasbourgi bírák úgy foglaltak állást, hogy Magyarország biztosította a palliatív ellátást Karsai Dániel számára, a meghallgatott szakértői bizonyítékok szerint pedig az ilyen ellátásban rendelkezésre álló lehetőségek általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegek számára, és lehetővé tudják tenni a békés elhalálozást. Karsai Dániel nem állította, hogy ez az ellátás elérhetetlen lenne számára – tették hozzá.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megemlíti azt is, hogy felmerült a különbségtétel azok között a halálos betegek között, akik életfenntartó kezelésre szorulnak, és megtagadhatják azt felgyorsítva ezzel a halálukat, és azok között, akiknek erre nincs lehetőségük.

Karsai nem adja fel

A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre 3 hónapunk van. Senki ne aggódjon, megyünk tovább!-reagált az ítéletre.

Mint ismert, Karsai Dániel azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert itthon a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Az alkotmányjogásznál 2022. augusztusában diagnosztizálták az ALS betegséget, tavaly szeptemberben állt nyilvánosság elé, amikor beszámolt a betegségéről a közösségi médiában. Az elmúlt hónapokban folyamatosan romlik az állapota.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Exit mobile version