nlc.hu
Aktuális

A magyarok 79%-a elfogadná az eutanáziát

Közvélemény-kutatás: a magyarok több mint kétharmada elfogadná az eutanáziát

A megkérdezettek mindössze hét százaléka ellenezte azt, hogy az emberek saját maguk rendelkezhessenek a haláluk mikéntjéről és idejéről.

Az Opinio piackutató felmérése szerint a magyarok nagy többsége, számszerűsítve 79%-a gondolja úgy, hogy az eutanázia elfogadható. Az országosan reprezentatív kutatás azt mutatja, hogy a megkérdezettek 20 százaléka teljes mértékben, míg 59 százalékuk bizonyos körülmények között támogatja az önálló rendelkezés jogát – írja a Telex.

eutanázia

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Mindössze a megkérdezettek 7 százaléka ellenezte az eutanáziához való jogot. A kérdés Karsai Dániel ügye miatt vált újfent aktuálissá. Az Opinio tájékoztatása szerint a diplomások a leginkább elfogadóak a kérdésben, míg a 16–29 éves korosztály, valamint a 8 általánost végzettek a legbizonytalanabbak abban, hogy támogatják-e az eutanáziát. A legtöbben úgy tartják, az eutanázia abban az esetben elfogadható, ha a beteg súlyos állapotú és gyógyíthatatlan (67%), de 56% gondolja úgy, hogy abban az esetben is elfogadható, ha a beteg kifejezetten kéri a kegyes halál lehetőségét. A többség (73%) csak szigorú szabályok között engedélyezné a kegyes halálhoz való jogot, 19% teljesen legálissá tenné, 8% pedig csak a teljes tiltást tartja elfogadhatónak.

A kutatás az Opinio piackutató applikációval történt 923 ember megkérdezésével 2023. október 13-án. Az eredmény országosan reprezentatív a 16–59 éves, okostelefonnal rendelkező magyarokra, kor, nem, iskolai végzettség, lakóhelytípus és lakóhely szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top