nlc.hu
Egészség

ALS-szel diagnosztizált Dr. Karsai Dániel

Olyan betegségben szenved a magyar alkotmányjogász, mint Stephen Hawking – értelmetlen szenvedés helyett méltósággal szeretne meghalni

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult.

Dr. Karsai Dánielnél tavaly nyáron diagnosztizálták az ALS nevű, halálos betegséget. A 46 éves alkotmányjogász úgy döntött, a strasbourgi emberi jogi bíróságához fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni – írja a Blikk.

Karsai Dániel,

Dr. Karsai Dániel 2022 augusztusában tudta meg a diagnózist – Forrás: Facebook / @Dr. Karsai Dániel

Karsai személyes és szakmai véleménye az, hogy „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti. „Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét” – fejti ki Facebook-posztjában.

Miután Magyarországon „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”, Karsai úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol helyt adtak a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyében 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

„Az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét” – indokolta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top