Kitálalt a Viszkis egykori rablótársa: semmi sem úgy történt, ahogy Ambrus Attila elmondta

F.C. | 2024. Július 16.
A rendőrök 2 és fél éven át bottal ütötték a bankrablópáros nyomát.

Százmillió forintot zsákmányoltak a Viszkissel, a 90-es évek végén 12 pénzintézetet fosztottak ki. A tizenharmadikkal nem volt szerencséjük, lebuktak. Ambrus Attila társa, Orbán Gábor azért szólalt meg most a Fókusznak, mert a lebukásuk óta nem találkoztak személyesen, és azóta sem tisztázták pontosan, mi történt. Az interjúban bevallotta, mi fáj neki, és miért érzi úgy, hogy a múlt őt jobban üldözi. 

Az 1999. január 15-i bankrablás Ambrus Attila 27. akciója volt, ebből 13-at a társával együtt követett el. Orbán Gábort a rablás után a rakparton kapták el, a Viszkist pedig késő este az ártándi határátkelőhelyen. Orbán szerint hiába volt ez már a sokadik bankrablásuk, ekkor hibát hibára halmoztak. 

“Megbeszéltük azt, hogy nem megyünk be Budapesten, belvárosba bankba, mert nehéz a menekülés, a rendőr hamar jön, a reakcióidő gyors. (…) Mondta, hogy legyen ez. (…) Én akkor építkeztem, a pénzemet egy családi házba öltem Budakeszin, nem szórtam el. Kitaláltuk, megnéztük a helyszínt. Beleegyeztem, ez volt a hiba” – nyilatkozta a ma már 50 éves Orbán, aki az Újpest jéghokicsapatában ismerkedett meg Ambrussal 1996-ban.

1996. augusztusa és 1999. januárja között 12 pénzintézetet fosztottak ki, körülbelül 100 milliót zsákmányoltak. “A realitás talaja nagyon nem volt meg, hiszen könnyen jött a pénz. Könnyen építkeztem. (…) Nem néztem az árakat, Münchenbe jártam ruhát vásárolni, vagy éppen Olaszba vagy Franciaországba mentem ki. Én éltem” – elevenítette fel. Nem voltak barátok Ambrussal, csak hokis- és bűntársak. 

A 13. bankban a megbeszélt 4 perc helyett 9 percet töltöttek, ami végzetesnek bizonyult. Orbán azt mondta az interjúban, az életösztön azt diktálta volna, hogy otthagyja a Viszkist, de ő korrekt volt, hiszen függtek egymástól. Amikor őt elkapták, a korábban megbeszéltek értelmében csak 3 órával később tett vallomást. Nem tudta azonban, hogy Ambrus nem a határ felé indul, ahogy logikus lett volna, hanem hazament a kutyájáért. “Tett egy 8 órás vallomást, amiről azt dicsekedte, hogy két gépírónő is elfáradt, mire mindent elmondott” – mondta el az Ártándon elkapott Ambrusról egykori társa.

Azt is mesélte, hogy mióta rendőrkézre kerültek – Ambrus 17, ő pedig 8 évet kapott -, nem találkoztak személyesen, így nem tudták tisztázni, mi történt azon a januári napon. Ambrus ugyanis azt nyilatkozta, hogy azért kapták el, mert a társa feldobta. Orbán azonban ezt cáfolja: “Ő az elejétől kezdve rám vert mindent. Én vagyok a bűnbak. Én vagyok a hibás. Én vagyok az áruló. (…) Semmi nem úgy történt, ahogy ő ezt elmondta! Én fölhívtam őt: Emlékszel, mikor fogtak el téged a határon? Ő nem emlékszik. (…) Mondom, hány percet voltunk a bankban? Ő nem emlékszik. Mondom: te semmire nem emlékszel, ami neked negatív lehet? Nem, mert be voltam rúgva”.

Pár évvel ezelőtt könyvet írt az életéről és a rablásokról, ebben is kifejtette, az fájt neki, hogy Ambrus nem volt vele túl korrekt. “Az egy kicsit rosszul esett, hogy felhívtam, amikor a film készült rólunk, <<Figyelj haver, miattam is csináltak rólad filmet!>> – mesélte Orbán, aki a szabadulása után Angliába költözött, ott kezdett új életet. “Saját kis gyros-sütödém van a Cambridge-i piacon, és az amerikai bázison az amerikai katonákat etetem egy food-trackes melegkonyhás kocsiból” – mesélte a háromgyermekes exbankrabló.

Állítja, fegyvert ő soha nem fogott senkire, ezért nincs lelkiismeret-furdalása. “Senkinek a haja szála nem görbült. Mi a pénzért mentünk, és a pénzzel jöttünk” – jegyezte meg Orbán, ám azt nem tagadja, hogy ráijesztettek emberekre.

Kiemelt fotó forrása: RTL / Fókusz – videó

Exit mobile version