Mérgező növénybe lépett egy kéktúrázó, ilyen állapotban van most

F.C. | 2024. Július 26.
Elismerte, hogy hibázott, amikor letért a túraösvényről.
Kaukázusi medvetalp

Mérgező növénybe lépett egy túrázó nő az Országos Kéktúra Kőszeg-Tömörd szakaszán – számolt be a vaol.hu. Az eset július 19-én történt, az 1699-es határkő környékén, 30 méterre az erdészeti úttól. A bőrrel érintkezés után hamarosan jelentkeztek a tünetek: égési sérülésekhez hasonló súlyos bőrpír és piros, hólyagos kiütések. Mint a portál megjegyzi, az ernyősvirágzatú növények – elsősorban a kaukázusi medvetalp – okoznak hasonló tüneteket.

A megsérült nő épp egy orvossal túrázott, így azonnal elsősegélyben részesült. Később a bőrgyógyászaton azt mondták neki, hogy valószínűleg kaukázusi medvetalp okozta a tüneteit. Amikor azonban a természetvédelmi őr átfésülte az adott területet, nem talált ilyen növényt.

A balesetet szenvedő túrázó azt nyilatkozta a vaol.hu-nak, abban hibázott, hogy letért a túraösvényről, valamint nem viselt a túrázáshoz ajánlott hosszúnadrágot. Azt is elmondta, hogy 2 héttel a történtek után is jól láthatóak még a bőrén a tünetek, sőt a napfény hatására még jobban felhólyagosodnak.

A portálnak nyilatkozó botanikus szerint ilyen tüneteket nem csak a kaukázusi medvetalp, hanem más ernyősvirágzatú fajok is okozhatnak, például a pasztinák. Ezek napfény hatására bomló furanokumarinokat tartalmaznak, a növény szőreinek érintése vagy kifolyó nedve komoly bőrgyulladást okozhat. Ilyenkor fontos, hogy a bőrfelületet azonnal lemossák szappannal és hűtsék, majd krémmel kezeljék, és azonnal orvoshoz forduljanak. Kezelés hiányában a később létrejövő hegek évekig megmaradhatnak. Sőt ha a kaukázusi medvetalp nedve a szemünkbe kerül, akár meg is vakulhatunk tőle.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version