Eltűnik a nők nyilvános hangja Afganisztánban: A tálibok új szabályai sokkolják a világot

nlc | 2024. Augusztus 24.
A tálibok tovább gyötrik az afgán nőket: többé nem szólalhatnak fel nyilvánosan, ahogy énekelni sem lehet.

Újabb szabályokat hozott az Afganisztán uraló tálib vezetés. A CNN beszámolója szerint a rendelkezéseknek egy célja van: teljesen lenémítani a nők nyilvános hangját.

A törvényeket szerdán adták ki, miután Hibatullah Akhundzada legfelsőbb vezető jóváhagyta őket, mondta a kormány szóvivője, és a mindennapi élet olyan területeire terjednek ki, mint a tömegközlekedés, a zene, a borotválkozás és az ünnepségek.

Ha nincs hangod, nincs baj veled (Fotó: Getty Images)

Az új szabályok közül a 13. cikk a nőkre vonatkozik: kimondja, hogy a nőknek nyilvánosan mindenkor fátylat kell viselniük, és hogy az arc eltakarása elengedhetetlen a kísértés és mások csábításának elkerülése érdekében. A ruházat nem lehet vékony, szűk vagy rövid – írják elő a tálib ”divatszakértők”.

A nők kötelesek takarni magukat a nem muszlim férfiak és nők előtt is, hogy elkerüljék a korruptságot! A női hang intimnek számít, ezért tilos nyilvánosan énekelni, szavalni vagy felolvasni. A nőknek nem szabad olyan férfiakra nézni, akikkel nem rokoni vagy házassági rokonságban állnak, és fordítva.

Biztosítjuk önöket, hogy ez az iszlám törvény nagy segítséget fog nyújtani az erények előmozdításában és a gonoszság megszüntetésében” – mondta csütörtökön Maulvi Abdul Ghafar Farooq, a minisztérium szóvivője az új törvényekről.

Exit mobile version