nlc.hu
Aktuális

Nem felvételizhetnek egyetemre a nők Afganisztánban

Nem felvételizhetnek egyetemre a nők Afganisztánban

Újabb területen korlátozzák a nők jogait Afganisztában.

Megtiltotta a tálibok vezette afgán oktatási minisztérium, hogy 2023-tól nők felvételizhessenek az egyetemekre – jelentette szombaton a TOLOnews afgán hírtelevízió.

A sajtóértesülés szerint a tilalomról a minisztérium levélben értesítette az ország egyetemeit. A tárca úgy fogalmazott, hogy „további intézkedésig” nem felvételizhetnek ezentúl nők felsőoktatási intézményekbe.

A 2022. december 23-án készült képen Marwa (balra), egy diáklány könyvet olvas a húgával otthonukban Kabulban. Marwa csak néhány hónapra volt attól, hogy családjában ő legyen az első nő, aki egyetemre mehet – ehelyett fájdalmasan nézi majd, ahogy a bátyja nélküle tanul majd

A 2022. december 23-án készült képen Marwa (balra), egy diáklány könyvet olvas a húgával otthonukban Kabulban. Marwa csak néhány hónapra volt attól, hogy családjában ő legyen az első nő, aki egyetemre mehet – ehelyett fájdalmasan nézi majd, ahogy a bátyja nélküle tanul majd (Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP)

A tálib mozgalom 2021. augusztusi hatalomra jutása után Afganisztán lett a világon az egyetlen ország, ahol korlátozzák a lányok és a nők részvételét az oktatásban. Kezdetben a hatodik évfolyam felett tiltották meg a tizenéves lányoknak, hogy iskolába járjanak, a közelmúltban pedig már az egyetemi oktatásból is kizárták a nőket. A tálib vezetés a lépést azzal magyarázta, hogy az egyetemeken megsértették az iszlám öltözködési szabályokat, több helyen együtt oktatták a nőket és a férfiakat.

A tilalom Afganisztánban is közfelháborodást okozott, a nők több alkalommal az utcákra vonultak jogaik védelmében, több egyetemi professzor is lemondott tiltakozásul.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top