nlc.hu
Életmód

Nem mehetnek iskolába a lányok Afganisztánban

Afgán fiúk követelik a közösségi oldalakon, hogy a lányok is tanulhassanak

Az iskolás fiúk a közösségi oldalakon követelik, hogy a lányok is visszamehessenek tanulni Afganisztában.
Afganisztáni iskola

Miután a tálibok átvették az uralmat Afganisztánban, rövid idő alatt sok minden megváltozott az országban. Az egyik legszembetűnőbb, hogy gyászosan alakul a nők helyzete, mert a saríára hivatkozva másodrendű állampolgárként kezelik őket. Sok munkahelyről hazaküldték a nőket, az egyetemen függönnyel választják el őket a férfiaktól, és az mindent elmond, hogy a nőügyi minisztériumot erényügyi hivatalra nevezték át.

Az új szabályok szerint a felső tagozatos és középiskolás korú fiúk már visszatérhettek az iskoláikba, ám arról egyelőre semmit sem tudni, hogy a hasonló korú lányok mikor mehetnek vissza az osztályaikba. Ezért a diákok a közösségi oldalakon tiltakoznak.

A fotókon a gyerekek feliratokat, transzparenseket tartanak, és az ellen szólalnak fel, hogy a tálib uralom alatt a lányok méltánytalan és egyenlőtlen elbírálás alá esnek. Az egyik népszerű jelszó, amiből azóta hashtag is lett:

Nem megyünk iskolába a lánytestvéreink nélkül.

Kabulban sok fiú azzal fejezi ki a lányok iránt érzett szolidaritását, hogy lógnak az iskolából. „Azért nem mentem ma iskolába, hogy kifejezzem, nem értek egyet a tálibokkal, és tiltakozzak az ellen, hogy a lányok nem járhatnak iskolába – mondta egy Rohullah nevű diák. – A nők alkotják a társadalom felét. Ez azt mutatja, hogy a tálibok nem változtak. Addig nem fogok iskolába járni, amíg a lányok iskolái meg nem nyitnak.”

(Kiemelt kép: BULENT KILIC / AFP)

A nők helyzete az új Afganisztánban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top