nlc.hu
Aktuális

Újabb tilalom az afgán nőknek

Most a rádióműsorokba való betelefonálást tiltották meg a nőknek a tálibok

Újabb abszurd tilalom a nőknek Afganisztánban. Úgy tűnik, még mindig lehet hova fokozni a szigort.
afgán

A kelet-afganisztáni Hoszt tartomány tálib hatóságai megtiltották a helyi televízióknak és rádióállomásoknak, hogy női betelefonálók hívásait fogadják, az erkölcsök védelmére hivatkozva – közölte az Afganisztáni Újságírók Központja nevű médiafigyelő szervezet. Mint az MTI írja, a tartományi rendőrség a levelében azzal indokolja a legújabb tilalmat, hogy a magánkézen lévő műsorszórók oktatóműsoraiba betelefonáló nők “tiltott kapcsolatba akartak kerülni” a műsorvezetőkkel és “helytelenül viselkedtek”.

A tálibok 2021. augusztusi hatalomra kerülése óta fokozatosan szorították ki a lányokat és nőket az oktatási rendszerből. Bár a hatóságok folyton azt állítják, dolgoznak azon, hogyan tudnák lehetővé tenni a lányok és nők visszatérését az oktatási rendszerbe, jelenleg Afganisztánban a kislányok csak a 6. osztályig járhatnak iskolába. Ez alól kivételt csupán néhány térség vallási iskolája, illetve bába- és nővérképzője jelent.

Amúgy a nők szabadságjogai is folyamatosan csökkennek, mióta a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban. 2023 februárjában a fogamzásgátlót tiltották be, a nők már nem felvételizhetnek az egyetemre, kitiltották a tinédzser lányokat az iskolából, de edzőterembe, parkokba, vidámparkba sem mehetnek. Nem csak az afgán nők viselnek burkát, hanem még a próbababák fejére is zsákot húznak. Legutóbb pedig azt a rendeletet hozták, hogy nem mehetnek többé fodrászhoz és szépségszalonokba.

Kiemelt fotó: Elise Blanchard for The Washington Post via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top