nlc.hu
Trend

Tovább korlátozták a nők jogait Afganisztánban

Tálib diktatúra: nem mehetnek többé fodrászhoz és szépségszalonokba az afgán nők

A nők szabadságjogai folyamatosan csökkentek, mióta a tálibok 2021-ben átvették a hatalmat Afganisztánban.

A tálib vezetés múlt vasárnap Afganisztánban elrendelte az összes fodrászüzlet és szépségszalon bezárását a nők jogainak korlátozásának legújabb lépéseként – írja a Blikk.

A nők szabadságjogai folyamatosan csökkentek, mióta a tálibok 2021-ben átvették a hatalmat Afganisztánban. A lázadók az amerikai és egyéb nemzetközi erők kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és  szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

Februárban a fogamzásgátlót tiltották be, a nők nem felvételizhetnek az egyetemre, sőt  kitiltották a tinédzser lányokat az iskolából, de edzőterembe, parkokba, vidámparkba sem mehetnek. Nem csak ők viselnek burkát, de még a próbababák fejére is zsákot húznak.

A korlátozások a nemzetközi felháborodás és a nők jogai nevében felszólaló aktivisták tiltakozása ellenére folytatódtak.

A szépségszalonok bezárására reagálva egy névtelenül nyilatkozó afgán nő a BBC-nek a következőket mondta:

„A tálibok elveszik a legalapvetőbb emberi jogokat az afgán nőktől. Megsértik a nők jogait. Amikor meghallottam a hírt, teljesen megdöbbentem. A közélet minden szintjén megpróbálják kiiktatni a nőket.”

afgán nők

Fotó: ABDELHAK SENNA / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top