nlc.hu
Életmód

Élőlényfényképezési tilalom Afganisztánban

Már “élőlényfényképezési” tilalmat is bevezettek a tálibok

Egyelőre nem tudni, hogyan kivitelezhető.
tálibok

A dél-afganisztáni Kandahár tartomány belügyminisztériuma a polgári és katonai tisztségviselőknek címzett körüzenetben arra szólított fel, hogy “tartózkodjanak olyan felvételek készítésétől, amelyeken élőlények is láthatók a hivatalos és nem hivatalos találkozóikon, mert mindez több kárt okoz, mint ami jót tesznek“. A tájékoztatás szerint a tisztségviselők tevékenységét rögzítő hangfelvételekkel és szövegekkel kapcsolatban nincsenek kifogások.

Az iszlám művészetben általánosan igyekeznek kerülni az emberek, illetve állatok ábrázolását, amely felfogást egyes muszlimok kiterjesztenek az élőlényekről készített felvételekre is.

Egyelőre azonban nem világos, hogy az utasítást, hogyan fogják alkalmazni, illetve kikényszeríteni.

Mint az MTI megjegyzi, az afganisztáni tálibok korábbi uralma alatt, 1996-tól 2001-ig betiltották az élőlényekről készült televíziós, illetve fényképes felvételeket. Több helyi sajtóorgánum már nem közöl felvételeket emberekről, illetve állatokról azóta, hogy több mint két éve a radikálisok visszatértek a hatalomba. Ugyanakkor a központi kormányzat gyakran tesz közzé felvételeket magas rangú vezetőkről, ahogy külföldi országok képviselőivel találkoznak.

Amúgy a nők szabadságjogai is folyamatosan csökkennek, mióta a tálibok 2021-ben átvették a hatalmat Afganisztánban. 2023 februárjában a fogamzásgátlót tiltották be, a nők már nem felvételizhetnek az egyetemre, kitiltották a tinédzser lányokat az iskolából, de edzőterembe, parkokba, vidámparkba sem mehetnek. Nem csak ők viselnek burkát, de még a próbababák fejére is zsákot húznak. Legutóbb pedig azt a rendeletet hozták, hogy nem mehetnek többé fodrászhoz és szépségszalonokba az afgán nők.

Kiemelt fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top