nlc.hu
Életmód

Betakarják vagy lefejezik a próbababákat Afganisztánban

Kötelező zsákot húzni a próbababák fejére Afganisztánban

A másik opció a bábuk lefejezése.
Próbababák egy kabuli boltban.

Afganisztánban a boltosok zsákokat húznak a próbababák fejére, ugyanis a tálib szélsőségesek szerint a bábuk arca emberábrázolásnak számít, ami tiltott az Iszlám vallásban – számolt be a 24.hu.

A lap szerint nem sokkal azután, hogy 2021 augusztusában átvették a hatalmat, a helyi média szerint a tálibok által felállított erkölcsminisztérium elrendelte, hogy minden próbababát el kell távolítani a kirakatokból, vagy le kell vágni a fejüket. A rendeletet az iszlám törvények szigorú értelmezésére alapozták, amely tiltja a szobrokat és az emberi alakot ábrázoló képeket, mivel azok bálványnak minősülnek. 

A fejlevágásra végül nem, vagy csak részben került sor: a radikálisok a boltosok tiltakozására enyhítettek a szabályokon, így jelenleg nem kell levágni, csak eltakarni a próbababák arcát.

A rendelkezés még így is ellenérzést váltott ki az üzletek tulajdonosaiban, akik úgy vélik, hogy a tiltás hozzájárul a csökkenő forgalomhoz. Néhányan szövetzsákokkal vagy hosszú kendőkkel oldják meg a takarást, míg mások egyszerűen fekete szemeteszsákokat húznak a próbababák fejére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top