nlc.hu
Család

Betiltották a fogamzásgátlást a tálibok

Betiltották a fogamzásgátlást a tálibok

Szerintük a születésszabályozás egy nyugati összeesküvés eleme.
A 2022. december 23-án készült képen Marwa (balra), egy diáklány könyvet olvas a húgával otthonukban Kabulban. Marwa csak néhány hónapra volt attól, hogy családjában ő legyen az első nő, aki egyetemre mehet – ehelyett fájdalmasan nézi majd, ahogy a bátyja nélküle tanul majd

A tálib harcosok leállították a fogamzásgátlók árusítását Afganisztán két nagyvárosában, azt állítva, hogy a használatuk a muszlim lakosság ellenőrzésére irányuló nyugati összeesküvés része – írta meg a Guardian.

A lap értesülései szerint a tálibok házról házra járnak, bábákat fenyegetnek, és arra utasítják a gyógyszertárakat, hogy vegyék le a polcokról a fogamzásgátló tablettákat és eszközöket.

„Kétszer is eljöttek a boltomba és fegyverrel fenyegettek, hogy ne tartsak fogamzásgátló tablettákat. Rendszeresen ellenőriznek minden kabuli gyógyszertárat, pedig mi már nem áruljuk a termékeket” – mondta egy bolt tulajdonosa.

Egy a neve elhallgatását kérő szülésznő elmondta, hogy őt is többször megfenyegették: egy tábornok azt mondta neki, hogy ha a fogamzásgátlást próbálja népszerűsíteni, annak komoly következményei lesznek.

Kabulban és Mazar-i-Sharifban más gyógyszerészek is megerősítették, hogy utasítást kaptak arra, hogy ne tartsanak készleten fogamzásgátló gyógyszereket.

„Az olyan termékeket, mint a fogamzásgátló tabletták és injekciók, e hónap eleje óta nem szabad a gyógyszertárban tartani, mi pedig túlságosan félünk eladni a meglévő készletet” – mondta egy másik kabuli bolt tulajdonosa.

Ez a tálibok legújabb támadása a nők jogai ellen: 2021 augusztusi hatalomra kerülésük óta megszüntették a lányok felsőoktatását, bezárták az egyetemeket a fiatal nők előtt, a nőket elüldözték a munkahelyükről, és korlátozták, hogy elhagyhassák otthonukat. A fogamzásgátlók korlátozása jelentős csapás lesz egy olyan országban, amelynek egészségügyi rendszere amúgy is romokban hever.

Miután minden 14. afgán nő terhességgel összefüggő okok miatt hal meg, és ez a világ egyik legveszélyesebb országa a szülés szempontjából. A tálibok kabuli közegészségügyi minisztériuma nem adott ki hivatalos nyilatkozatot a kérdéssel kapcsolatban, és az UNFPA afganisztáni képviselője sem válaszolt a sajtó megkereséseire.

A Kabul utcáin járőröző tálib harcosok azt mondták a Guardian forrásainak, hogy „a fogamzásgátlás és a családtervezés nyugati propaganda”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top