Aktuális

Sierra Leonéban ezentúl a várandós lányok is járhatnak iskolába

2015-ben vezették be a tilalmat.

Feloldották Sierra Leonéban hétfőn azt a tilalmat, amelynek értelmében a várandós lányok nem járhattak iskolába. A döntést jelentős győzelemként könyvelték el a tilalom ellen öt éve küzdő emberi jogi aktivisták.

A nyugat-afrikai országban 2015-ben vezették be a tilalmat, miután gyakoribbá vált a terhesség a kamaszlányok körében a nemi erőszak, a szexuális visszaélések és a szegénység következtében az ebolajárvány idején.

A kormány azzal érvelt, hogy az iskolába járás túlságosan fárasztó a terhes lányok számra, nevetségessé teheti őket, és más lányokat is a példájuk követésére ösztönözhet, míg a tilalom ellenzői szerint az intézkedés megbélyegezte őket, és ezreket hátráltatott a tanulmányaikban.

„A tilalom eltörlése az első lépés a gyökeresen befogadó Sierra Leone építésében, ahol minden gyermek biztonságban és méltósággal élhet és tanulhat” – olvasható az intézkedést bejelentő kormányközleményben.

Többéves sikertelen erőfeszítés után a jogvédők 2018-ban bírósághoz fordultak, és az decemberen az ő javukra döntött.

David Dengeh oktatási miniszter közölte, hogy a tilalom helyére a „gyökeres befogadás” és „az átfogó biztonság” politikáját állítják.

Több más afrikai országban, így Tanzániában és az Egyenlítői Guineában is tilos a várandós lányoknak iskolában járniuk, a jogvédő aktivisták a harc folytatására szólították fel ottani kollégáikat.

(MTI)

(Kiemelt kép: AFP)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top