Szabadidő

A gyerekek már néptáncot is tanulhatnak online

A könyvtárak is újragondolják magukat.
Online néptáncoktatás indul

Szülőként most sokan vagyunk úgy gyerekekkel otthon, hogy talán még a levegőre se merünk kimenni, esetleg dolgozni is kell mellettük. Nagy segítség ilyenkor mindenféle online aktivitás – szerencsére egyre több ilyen van a kialakult karanténhelyzet miatt.

Most az Országos Széchenyi Könyvtár is bedobta magát. Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatják meg a gyerekek otthonukban az ő filmsorozatuk segítségével, mindez a könyvtár YouTube-csatornáján lesz elérhető péntektől.

A sorozat első két részében a Sárközbe kalauzolják a gyerekeket, akik a cinegés, valamint a lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a szarvasi gyermek szólótáncfesztivál díjazottjai mutatják be.

A Táncolj velünk! című, gyerekeknek szóló néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban. 

A filmekben a viseletek mellett a nézők megismerkedhetnek egy-egy tájegység történeti-néprajzi hátterével is. A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója Diószegi László történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSZK munkatársa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top