Októbertől vidéki mentősökre is szükség lesz Budapesten

Á.K. | 2024. Szeptember 29.
Változik a háziorvosi ügyeleti rendszer Budapesten, de kevés az ember.

Átalakul a budapesti háziorvosi ügyeleti rendszer októbertől. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer hívószáma 1830. Budapesten október elsejétől a nap 24 órájában elérhető lesz a központi ügyeleti szám, amelyet abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező, és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségügyi probléma alakult ki – közölte az Országos Mentőszolgálat. Felhívták a figyelmet arra, hogy életveszély esetén továbbra is a 112 hívása jelenti a legjobb megoldást.

Ugyanakkor a 23 kerületre mindössze 15 felnőtt- és 3 gyerekügyelet jut – hangzott el az RTL híradójában.

Házi gyerekorvos (Fotó: Getty Images)

A XVI. kerületben az önkormányzat szeretné biztosítani ezt a szolgáltatást a kerület lakóinak, de ügyeletet – a jogszabályok miatt – nem üzemeltethetnek. Ezért Kertvárosi Sürgős Ellátás néven nyitottak 24 órás ügyeletet ellátó rendelőt.

Úgy tűnik, hiába kevesebb a rendelő, kevés a szakember is, ezért vidéki mentősökre is szükség lesz. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke úgy tudja, csak Pest megyéből 4-5 egységet rendelnek naponta a fővárosba.

Exit mobile version