Rettegett trópusi vírus bukkant fel Európában

F.C. | 2024. Október 03.
Az esetek 88 százalékában végzetes lehet ez a betegség.

Marburg-vírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba kivizsgálásra szerdán két embert Hamburgban. Mint az MTI írja, az egyik érintett egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzötteket is kezeltek. A két illető szerdára virradóra érkezett repülőn Ruandából Frankfurtba, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Az utazás során egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, mivel attól tartott, hogy megfertőződhetett egy trópusi betegséggel. Influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt.

Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóság elrendelte a két ember azonnali elkülönítését és kórházba szállítását.

Elővigyázatosságból elkérték a vonaton azoknak az utasoknak az elérhetőségét, akik kapcsolatba kerülhettek az érintettekkel, de karantén elrendelésének egyelőre nem látták szükségét.

A németországi Marburg városáról elnevezett – az ebolához hasonló – vírus, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt Marburgba, közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken (például ágyneműn keresztül). Kezelés, orvosi ellátás híján a fertőzés az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap.

Ruandában nemrég tört ki Marburg-járvány, eddig tízen haltak meg, és október 1-ig összesen 29 fertőzésről számoltak be. A jelenleg kezelés alatt álló 19 személy túlnyomó részben egészségügyi dolgozó, akiket karanténba helyeztek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version