nlc.hu
Aktuális

Őssejtek gyógyítottak meg egy HIV-fertőzött férfit

Őssejt-transzplantációval gyógyítottak ki egy férfit a HIV-fertőzésből

Egy 53 éves düsseldorfi páciens őssejt-transzplantációnak köszönhetően gyógyult ki a HIV-fertőzésből.
hiv virus

A bravúros beavatkozáson átesett, és ma már gyógyult beteg négy éve nem szed antiretrovirális gyógyszereket (amiket korábban naponta be kellett vennie a vírus kordában tartása miatt) és nem esett vissza. Ő a harmadik, akinek sikerült legyőznie a HIV-vírust.

Mint az Index írja, a másik két beteghez hasonlóan (akiket a szakirodalomban csak a berlini és a londoni betegnek nevez) a transzplantációt a vér akut megbetegedésének (az ő esetében leukémiának) a kezelésére végezték, amely hat hónappal azután alakult ki, hogy HIV-vel diagnosztizálták.

Közel 10 évvel a nem rokon donorból származó őssejtátültetés után és több mint négy évvel a HIV-terápia befejezése után ma már jó egészségnek örvend a férfi, akinél 2008-ban állapították meg a HIV-fertőzést.

Amikor fény derült a betegségére, a háziorvosa ezt mondta: „Ne vegye annyira a szívére. Együtt fogjuk meglátni, hogy a HIV gyógyítható.” A szakembernek igaza lett, pedig a férfi tartott tőle, hogy csak a levegőbe beszélt. 

A gyógyult beteg ideje egy részét a HIV-kutatásra irányuló adománygyűjtés támogatásának szenteli, és történetével a vírussal küzdők megbélyegzése ellen küzd.

Hogy működik?

Az őssejt-transzplantáció során az egészségtelen vérsejteket elpusztítják, és a vérből vagy csontvelőből eltávolított egészséges őssejtekkel helyettesítik.

A düsseldorfi egyetemi kórház orvosai által vezetett nemzetközi kutatócsoport reméli, hogy a megszerzett ismeretek kiindulópontot adnak a HIV gyógymódjainak jövőbeli vizsgálatainak tervezéséhez.

A nagy kockázat miatt őssejtátültetéseket azonban egyelőre csak életveszélyes betegségek kezelésekor végzik. 

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top