Csődbe ment az osztrák bank – ez vár azokra, akik ott tartották a pénzüket

F.C. | 2024. Október 18.
Bedőlt egy bank Ausztriában. Kiderült, mi lesz a betétesek pénzével.

Az osztrák pénzpiaci hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a European American Investment Bank AG (Euram Bank) üzleti tevékenységének folytatását,beleértve az utalásokat is. Az osztrák betétbiztosító 7 munkanapon belül köteles a bank minden betétesének a fedezett betétek összegével megegyező összeget kifizetni. Várhatóan 757 betétest kell kártalanítania.

A biztosító betétesenként 100 ezer euró vagy ennek megfelelő, külföldi pénznemben kifejezett összeg erejéig vállal kártalanítást. Bizonyos feltételek mellett 500 ezer euróig terjedő összeg is visszafizethető. 

A bank 649 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkezett, 1999-es alapítása óta kínált privátbanki szolgáltatásokat magánszemélyek és bizalmi vagyonkezelők számára, többek között orosz nyelven.

A bank pénzügyi helyzetének megromlása egyrészt az okozta, hogy a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos súlyos hiányosságok miatt az új üzleti tevékenységet meg kellett tiltani idén 2024 januárjában, ami további intézkedésig kizárta a bank jövőbeli és új bevételszerzését. Másrészt a bank hitelportfóliója hatalmas értékvesztésen esett át, amely a bank elmúlt évekbeli rossz hitelnyújtási gyakorlatából ered.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version