Sorra veszik fel a magyarok a hiteleket

N.O. | 2024. Október 19.
A statisztikai adatok szerint a magyarok egyre több hitelt vállalnak be, aminek következtében egyre hosszabb időre adósodnak el.

Az MNB statisztikái szerint az idén júniusban felvett 127,4 milliárd forintnyi lakáshitel 62 százalékát már 20 évnél hosszabb futamidővel vették fel a családok. Ezen belül a lakáshitelek 1,6 százalékánál 30 évet meghaladó a hitelszerződés aláírásakor meghatározott lejárati idő.

(Fotó: Getty Images)

A biztosdontes.hu arra figyelmeztet, hogy az MNB statisztikái szerint egy év alatt 23,2 százalékról 36,4 százalékra emelkedett a folyósításokon belül azon lakáshitel szerződések aránya, ahol a lakás forgalmi értékének több mint 70 százalékát kitevő összegű hitelt vettek fel a családok – írja a Telex.

Az MNB adósságfék szabályai szerint az ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig lehet hitelt felvenni a megvásárlására. Idén tavasztól azonban a fiataloknak 90 százalékra vitték fel ezt, ennek megfelelően júniusban már a lakáshitelek 4,7 százalékánál a lakás értékének több mint 80 százalékára vettek fel hitelt.

 

Exit mobile version