Aktuális

Miért és hogyan adósodtunk el?

Kik a felelősek? A gonosz tőkések? A szabadkőművesek, esetleg az ármánykodó földönkívüliek? Sajnos ennél sokkal prózaibb körülmények vezettek sokunk végzetes eladósodásához.

Miért és hogyan adósodtunk el?Hogy miért költekeztünk túl az utóbbi években, arról már cikkek tömegei szóltak, és a szerzők világnézet és vérmérséklet alapján elég szabadon választhattak, hogy kit hibáztassanak: a bankokat és a kapitalistákat, a gondolkodni rest adósokat, esetleg a volt rendszer hibás reflexeit vagy az ufókat. E helyen tehát most nem az okokról és a felelősökről szólunk, inkább csak azt mutatjuk meg egy banális példával, hogy milyen egyszerű észrevétlenül eladósodni.

Minden egy lakásfelújítással kezdődött

Tegyük fel, hogy felveszünk pár millió forint hitelt, hogy felújítsuk a konyhát és fürdőszobát, plusz egy teljes festés-mázolást is betervezünk. Törlesztjük is szorgalmasan a részleteket, de közbejön valami nem várt esemény – lehet ez bármi: megszűnik a munkahelyünk, tartós betegállományba kényszerülünk és így tovább –, a lényeg, hogy valamiért nem tudunk fizetni a banknak. Ilyenkor sokan abba a hibába esnek, hogy anélkül, hogy a kialakult helyzetről haladéktalanul tájékoztatnák a hitelezőt, inkább felvesznek egy újabb hitelt, például csak a folyószámlájukat hagyják mínuszba kerülni, vagy az eddig nem használt hitelkártyát forgatják sűrűbben, és így tulajdonképpen az újabb kölcsönökből törlesztenek. Persze előfordulhat, hogy jól alakulnak a dolgok, nő a család bevétele, és idővel mindkét hitelt vissza tudják fizetni, de sajnos az esetek jelentős részében nem ez a helyzet: kiderül, hogy az adós túl optimistán mérte fel a helyzetet, és ha nem akarja mindenét elveszíteni, akkor újabb hitelt kell felvennie, hogy az előző két kölcsönét törleszteni tudja. Ebből a helyzetből pedig már rendkívül nehéz kimászni, a legjobb, ha nem jutnak idáig a dolgok.

Mit tegyünk, ha kiderül, hogy nem tudunk fizetni?

A legfontosabb szabály: már a problémák kezdetén vegyük fel a kapcsolatot a bankkal, és jelezzük, mi a helyzet. Erre nem azért van szükség, mert a jóságos bank elengedi a tartozásainkat, ha időben szólunk, hanem azért, mert a bajok kezdeti szakaszában még számos lehetőség van arra, hogy időszakosan segítséget nyújtson: átütemezheti a hitelfizetést futamidő-kitolással, esetleg pár hónapra ideiglenesen felfüggeszti a törlesztést. A lényeg, hogy szusszanásnyi időhöz juthatunk ilyenkor, hogy higgadtan áttekinthessük, milyen lehetőségeink vannak. Először is érdemes tájékozódni a hitelkiváltás lehetőségével kapcsolatban, ugyanis van rá esély, hogy létezik olyan hitelajánlat, mellyel kedvezőbb kondíciójúra válthatjuk tartozásunkat. Aztán az is egy lehetőség, hogy eladjuk vagyontárgyainkat, ha vannak. Bárhogyan is, de fontos, hogy céltudatosak legyünk, és arra törekedjünk, hogy megszabaduljunk az adósságtól – így ugyanis van esélyünk rá, hogy a tartozásunk rendezése után idővel újra normális életet éljünk. Viszont ha a homokba dugjuk a fejünket, és csak beletörődően sodródunk az eseményekkel, akkor akár az is megtörténhet, hogy mindenünket elveszítjük, amit egy élet munkájával gyűjtöttünk össze.

További cikkek a témában:
www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top