Agyhalottnak nyilvánították, de felébredt a műtőasztalon, mikor kivették volna a belső szerveit

S. Z. | 2024. Október 20.
Az orvosok nem folytatták a beavatkozást, miután a páciens megmozdult a műtőasztalon. A férfi azóta is életben van.

Egy Kentucky állambeli férfinek leállt a szíve és agyhalottnak nyilvánították, ám amikor a sebészek arra készültek, hogy az eladományozott szerveit eltávolítsák, a férfi hirtelen felébredt – írja a Guardian az amerikai NPR és WKYT beszámolói nyomán.

Az eset még 2021 októberében történt, amikor az Anthony Thomas “TJ” Hoover II nevű férfit kábítószer-túladagolás miatt szállították be a richmondi baptista kórházba. Donna Rhorer, a férfi testvére szerint az orvosok nem sokkal később közölték velük, hogy Hoover semmilyen életjelet vagy agyi aktivitást nem mutat, ezután úgy döntöttek, hogy leveszik a gépekről, amelyek életben tartották.

A kórház munkatársai állítólag közölték a 36 éves férfi családjával, hogy Hoover regisztrált szervdonor, vagyis engedélyt adott arra, hogy halála esetén a szerveit transzplantációhoz felhasználják. Ezután az orvosok megvizsgálták, mely szervei lehetnek alkalmasak az adományozásra, és még egy ünnepséget is tartottak a kórházban a tiszteletére.

Rhorer azt állítja, hogy észrevette, amint a testvére szemei kinyíltak, és úgy tűnt, mintha követte volna szerettei mozgását. „Azt mondták nekünk, hogy ez csak reflex volt, semmi különös – mondta a nő. – Kik vagyunk mi, hogy megkérdőjelezzük az egészségügyi rendszert?”

Fotó: Getty Images

A férfit bevitték a műtőbe, hogy eltávolítsák a szerveit, de miután megmozdult, lefújták a beavatkozást. „Végül leállították az eljárást, mert túl sok életjelet mutatott” – mondta Rhorer. Egy szemtanú szerint a férfi testének rángatásával próbált jelezni, és később látták azt is, hogy potyognak a könnyei. Ennek ellenére elaltatták, de az orvosi team több tagja nem volt hajlandó folytatni a beavatkozást.

Rhorer hazavitte a testvérét, mert azt mondták neki, hogy nem fog sokáig élni. Ehhez képest három évvel később Hoover még mindig él, a nővére gondoskodik róla, mivel nehezen jár, nehezen beszél és gondjai vannak a memóriájával. Az alábbi korábbi képen balra Hoover látható, mellette a testvére:

A kórháztól a család csak idén januárban kapta meg az ügy részleteit, szeptemberben pedig kongresszusi meghallgatást tartottak a témában, miután a szervadományozással foglalkozó szervezet egy volt kollégája levelet írt. A történet kapcsán fellángolt a vita, hogy előfordulhatnak-e hasonló tévedések, miközben a transzplantációval foglakozó szakemberek hangsúlyozzák, hogy egyedi esetről van szó.  

Exit mobile version