nlc.hu
Életmód

Életeket mentett szerveivel a tini

5 ember életét mentette meg szerveivel a 15 éves Dominik

Édesanyja ajánlotta fel a fiú szerveit.
szervadomány

Súlyos asztmarohamban hunyt el a 15 éves, Budapesten élő Dominik, aki 4 éves kora óta volt asztmás. A halála előtt korcsolyázni ment az egyik barátjával, ám estére nagyon rosszul érezte magát, majd egy roham következtében kétszer leállt a szíve, így kórházba kellett vinni; ott hunyt el.

Természetesen minden évben vittük felülvizsgálatra, szűrésekre, folyamatosan kapta a gyógyszereket”mondta a Borsnak a gyászoló édesanyja, Nikolett, aki felajánlotta a fia szerveit. Utólag tudta meg, hogy Dominik a halála napján több, mint 5 másik embernek adott életet.

Dominik elvesztését soha nem fogom tudni rendesen feldolgozni, de az, hogy az ő távozása másnak az életet jelentette, valamelyest mégis enyhíti a fájdalmamat” – vallotta be Nikolett.

A magyar lakosság 73 százaléka felajánlaná saját szerveit transzplantációs célokra halála után, ami kimondottan jó aránynak és európai szintű adakozási hajlandóságnak mondható. Ezzel szemben a magyarok mindössze 23-46 százaléka ismeri az elhunytból történő szervadományozásra vonatkozó jogszabályokat. Ez azt jelenti, hogy bár adakozók lennénk szervadományozás tekintetében, nem ismerjük, hogy milyen jogszabályi keretrendszerben lehet ezt megvalósítani – hívta fel a figyelmet két éve Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatója. Magyarországon amúgy a halála után mindenki szervdonornak tekinthető, amennyiben erről életében nem nyilatkozott írásos formában másképpen. Aki nem szeretne halála után szervdonor lenni, annak mindenképpen írásban kell kifejeznie tiltakozását.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top