nlc.hu
Egészség

Magától felébredt a halottnak nyilvánított tinédzser

Magától felébredt a halottnak nyilvánított tinédzser

Két órán keresztül próbálták újraéleszteni, majd amikor a gyászoló szülők el akartak köszönni fiuktól, a tinédzser megmozdult.
Egy fiatal férfit élesztenek újra a mentők az úttesten

Egy texasi tinédzsernek megállt a szíve falmászás közben, majd két órával később, miután nem sikerült újraéleszteni és halottnak nyilvánították, csodával határos módon magához tért – számolt be a New York Post.

A 16 éves Sammy Berko felmászott a fal tetejére, megrángatta a csengőt, majd a teste elernyedt. Nem lehetett tudni, hogy szórakozik vagy elájult, de miután nem reagált, óvatosan leeresztették – mondta Sammy édesanyja, Jennifer a Fox 26-nak.

Az edzőterem dolgozói, a mentősök és az orvosok két órán keresztül próbálták újraéleszteni a fiatalt, majd miután nem tudták visszahozni az életbe, halottnak nyilvánították. Aztán amikor a gyászoló szülők búcsút akartak venni fiuktól, megdöbbentő dolog történt.

Elkezdtem beszélni hozzá, csak azt mondtam neki, mennyire szeretem, és sajnálom, hogy nem tudtuk megmenteni. Aztán hirtelen, ahogy imádkozni kezdtem, a férjem azt mondta: »Ó, istenem, megmozdult«

– mondta a édesanya, aki hozzátette: később az orvosok elmondták nekik, hogy soha nem láttak még ilyet, soha nem fordult még elő velük, hogy valakiről kimondják, hogy halott, és aztán öt perccel később visszatér az életbe.

De nemcsak a a tinédzser feltámadása számít csodának, hanem az is, hogy csak rövid távú memóriavesztést szenvedett, amíg az agya nem jutott oxigénhez. Így nem emlékszik semmire abból a napból, utolsó emléke az előző estéről származik. A tinédzser a szívmegállás során ischaemiás gerincsérülést is szenvedett, emiatt nem érzi a lábait, de mindent megtesz azért, hogy újra járni tudjon, és elmondása szerint napról napra jobban halad.

Az ijesztő, halálközeli élmény azonban egy nagyon fontos dologra derített fényt: a Berko családban van egy ritka genetikai betegség. Sammy és az édesanyja polimorf kamrai tachycardiában szenved, ami magában hordozza a kamrafibrilláció és a hirtelen halál kockázatát. Emiatt vesztette életét három évvel ezelőtt Sammy bátyja, Frankie is, aki szintén 16 éves korában halt meg szívrohamban.

Miután most Sammynél és az édesanyjánál is diagnosztizálták a betegséget, életük végéig gyógyszeres kezelést kapnak, ami segít megelőzni a hirtelen szívmegállást.

Korábban előfordult olyan eset is, amikor egy orvosok által halottnak nyilvánított férfi a saját temetési szertartásán tért magához.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top