Kilenc hónap: így szülnek a nők a nagyvilágban

Czvitkovits Judit | 2016. Szeptember 26.
Steril műtő, fertőtlenített ágynemű és profi műszerek helyett koszos matracok, rozsdás ágyak és elavult orvosi eszközök jutnak azoknak a várandós nőknek, akiknek a világ legnyomorultabb pontjain kell szülniük – miközben tudják, a szülést nem mindenki éli túl. Az idén 70 éves UNICEF fotóarchívumából hoztunk el néhány képet.
Kilenc hónap: így szülnek a nők a nagyvilágban

Ghána: Egy terhes nő moszkitóháló mögött vajúdik.

Nigéria: Hetedik gyermekével várandós lázas kismamát vizsgál az idős nővér.

Irak: Terhes nők várakoznak az Al-Zahra Kórház szülészetén.

Pakisztán: Egy szülésznő rutinvizsgálat közben egy régi sztetoszkóppal vizsgál egy várandós asszonyt. A nővérhez tíz faluból járnak a nők terhesgondozásra. 

Ecuador: Aminta Zambrano (balra) négyéves, fogyatékkal élő kisfiát eteti. 17 éves lánya hét hónapos terhes. Mivel otthonuk egy földrengés következtében megsemmisült, az UNICEF által létesített sátorban élnek. A fiatal lány itt szüli meg gyermekét.

Uganda: Egy bába rutinvizsgálatot végez egy várandós nőn. Szaktudásának köszönhetően a térségben egyre több komplikált esetet tud ellátni – és életet menteni.

Szülőszoba Ghánában 

Nepál: Egy észak-nepáli településen a terhesgondozás egy UNICEF-sátorban zajlik, ahol a szülő és szoptató édesanyák és gyermekeik szakszerű orvosi ellátást kapnak. 

Sierra Leone: Egy szakképzett bába a páciensének magyaráz az állam és az UNICEF által 2010-ben létesített egészségügyi központban. 

Laosz: Egy egészségügyi dolgozó házról házra jár Saravane tartományban, hogy szülés előtt a legszükségesebb vizsgálatokat elvégezhesse.

Nepál: Egy egészségügyi dolgozó szüléshez forral vizet egy kézzel gyúrt kis kályhán. 

Ghána: Egy nővérke egy sorra kerülő várandós asszony vérnyomását méri az Elmina Városi Kórházban. 

Libéria: Mivel a szomszéd termekben ebolával fertőzött betegek fekszenek, egy nővér védőfelszerelésben vizsgál egy terhes asszonyt. 

Nigéria: “Egészséges baba, egészséges otthon”: a mocskos és szegényesen felszerelt szülőszobában ez a poszter hívja fel a figyelmet a terhesgondozás és a higiénia fontosságára. 

 

70 éves az UNICEF

Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat, és segíts te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Exit mobile version