A kórház tusolójában, a padlón kapott helyet újszülött babájával

Czvitkovits Judit | 2016. Október 25.
Rongyok, matracok, rozsdás ágyak és átmeneti otthonok: nézd meg, hogy szerte a nagyvilágban milyen körülmények között hajtják álomra fejüket azok, akik hallomásból sem ismerik, hogy mi az a jólét. Az idén 70 éves UNICEF képei közül hoztunk el néhányat.

Ghána

Így alszanak ők

Egy kislány annak a kunyhónak a padlóján alszik, amin édesanyjával és másik húsz nővel osztozik. Valamennyien kayayeik, vagyis női hordárok, akik azzal keresik a kenyerüket, hogy mindenféle terheket szállítanak a fejükön. Mivel mélyszegénységben élnek, otthont csak a nyomornegyedekben találnak maguknak, munkájuk miatt legtöbbször a piacok mellett telepednek le, ahol mindig akad munka.

Egy terhes nő moszkitóháló alatt, a padlón kialakított ágyon pihen.

Nigéria

Egy fiatal édesanyja egyéves kislányát tartja az ölében, hálószobájuk egy barakkszerű menekültszálló. A fiatal nő templomban volt, amikor a Boko Haram megrohamozta a települést: sok embert megöltek, sokakat elraboltak. Gyereknap volt aznap. Az édesanya kislányával elmenekült, de fiát, akinek sikerült a hegyekben elbújnia, csak egy hét múlva láthatta újra. A támadás után úgy döntött, hogy egy menekülttáborban kér oltalmat két gyermekével, és bár honvágya van, tudja, vissza nem mehet, a támadók mindent elpusztítottak. Férjéről a támadás óta semmit nem tud.

Macedónia

A 3 éves szír Huzifa Mohamed egy macedón menekülttáborban alszik, mögötte a rajz hosszú útjukról mesél.

Fidzsi-szigetek

A 6 éves Sara átmenetileg egy általános iskolában lakik a szüleivel, amióta egy ciklon megsemmisítette az otthonukat.

Malawi

“A földön alszunk, mert a nőgyógyászaton nincs elég ágy” – meséli Mary, aki nemrég adott életet kisbabájának, ma pedig egy csap alatt alszik. Malawin évente 120 000 koraszülött baba jön a világra, közülük 28 000 nem marad életben.

Dél-Szudán

Mingkaman városában, a szabad ég alatt él és alszik az a hajléktalan nő, akinek otthona egy matracból és egy moszkitóhálóból áll.

Matrac, takaró és néhány moszkitóháló jelenti a hálószobát annak a kisfiúnak és családjának, aki egyike annak a 15 000 embernek, akit az otthonában dúló polgárháború tett földönfutóvá. Most Thanyang felé siet, ahol az UNICEF jóvoltából hozzájutnak ahhoz, ami a túléléshez kell (ivóvíz, oltás, élelem), a gyerekek újra iskolába tudnak járni, és lesz tető a fejük felett.

Sierra Leone

Egy fiatal édesanya szegényes falusi otthonában készülődik a lefekvéshez.

Guinea

Egy édesanya, aki nemrég adott életet gyermekének, a kórház zuhanyzójában, a hideg padlón tud csak lepihenni.

Libanon

Egy autó platója jelenti a hálószobát ezeknek a gyerekeknek, akik Al Masnaaban, a libanoni-szír határon élnek.

Madagaszkár

Egy idős asszony fia otthonában húzza meg magát, amióta a heves esőzések nemcsak a terményét, de az otthonát is elmosták. “Nem szeretek itt lenni, mert nagyon kevés a hely, a fiamnak pedig kilenc gyereket kell etetnie. Nem szeretem, hogy én is tőle függök” – meséli az asszony.

Uganda

Egy maláriás dél-szudáni kisfiú egy menekülttáborban pihen, ahol nemcsak élelmet, de orvosi ellátást is kap. 

Banglades

A fiatal házaspár és két fiuk súlyos szegénységben él: a gyerekek alultápláltak, kettejüknek
egy adagnyi étel jut naponta. A kicsik emiatt gyengék és sokat betegeskednek.

 

70 éves az UNICEF
Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts Te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Exit mobile version