Vörösboros leves és zöldbab virslivel és tojással

nlc | 2003. Július 17.
Mai menünk elsõ fogása vörösboros leves, másodiknak zöldbabot ajánlunk tojással és virslivel.




Vörösborleves





Hozzávalók

• 4 dl vörösbor
• 50 g kristálycukor
• 1 db citrom
• 20 g rizsliszt
• 2 cl narancs likőr
• só, egész fahéj, szegfűszeg


Elkészítése

A bort 4 dl vízzel és a cukorral összekeverjük. Beletesszük a fahéjat, a citrom héjából egy pár vékony csíkot, megszórjuk őrölt szegfűszeggel, kevés sóval ízesítjük, és felforraljuk. Fél deciliter vízben elkeverjük a rizslisztet, fokozatosan beleöntjük a levesbe, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt kivesszük a citrom héját és a fahéjat. Ízlés szerint ízesíthetjük narancslikőrrel.


Zöldbab tojással és virslivel

Hozzávalók





• 1 kg zöldbab
• 4 keményre főtt tojás
• 4 baromfi virsli
• 4 dl tejföl
• 5 dkg reszelt sajt
• 1 tojássárgája
• só, bors
• 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

A zsenge zöldbabot a szálkáitól és zöld szárától megtisztítjuk, és nagyságtól függően 2-3 darabba vágjuk. Bő, gyengén sózott, forrásban lévő vízbe tesszük, és puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Egy megfelelő méretű tűzálló edényt kivajazunk, majd beleterítjük a zöldbab harmadát, arra rákarikázzuk a lebőrözött virsliket. A tejfölt sóval borssal fűszerezzük, és a harmadát rákanalazunk, majd rátesszük a következő réteg babot. Arra főtt tojást karikázunk, tejfölt csurgatunk rá, és a tetejére rakjuk a maradék babot. A maradék tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, és rákenjük a rakott zöldbab tetejére. Megszórjuk reszelt sajttal, és középmeleg sütőben 15-20 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Jó tanács: Más zöldségfélékből is készíthetünk virslis, tojásos rakott ételt, sőt ha a zöldségeket vegyítjük, még gazdagabb ízeket érhetünk el.

Exit mobile version