Vörösborleves
4 dl vörösbor
50 g kristálycukor
1 db citrom
20 g rizsliszt
2 cl narancs likőr
só, egész fahéj, szegfűszeg
Elkészítése
A bort 4 dl vízzel és a cukorral összekeverjük. Beletesszük a fahéjat, a citrom héjából egy pár vékony csíkot, megszórjuk őrölt szegfűszeggel, kevés sóval ízesítjük, és felforraljuk. Fél deciliter vízben elkeverjük a rizslisztet, fokozatosan beleöntjük a levesbe, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt kivesszük a citrom héját és a fahéjat. Ízlés szerint ízesíthetjük narancslikőrrel.
Zöldbab tojással és virslivel
Hozzávalók
1 kg zöldbab
4 keményre főtt tojás
4 baromfi virsli
4 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
1 tojássárgája
só, bors
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A zsenge zöldbabot a szálkáitól és zöld szárától megtisztítjuk, és nagyságtól függően 2-3 darabba vágjuk. Bő, gyengén sózott, forrásban lévő vízbe tesszük, és puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Egy megfelelő méretű tűzálló edényt kivajazunk, majd beleterítjük a zöldbab harmadát, arra rákarikázzuk a lebőrözött virsliket. A tejfölt sóval borssal fűszerezzük, és a harmadát rákanalazunk, majd rátesszük a következő réteg babot. Arra főtt tojást karikázunk, tejfölt csurgatunk rá, és a tetejére rakjuk a maradék babot. A maradék tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, és rákenjük a rakott zöldbab tetejére. Megszórjuk reszelt sajttal, és középmeleg sütőben 15-20 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Jó tanács: Más zöldségfélékből is készíthetünk virslis, tojásos rakott ételt, sőt ha a zöldségeket vegyítjük, még gazdagabb ízeket érhetünk el.