A hús és a fehérjék

nlc | 2003. Október 17.
Keveset mozgunk, egészségtelenül táplálkozunk. Ezeket az állításokat talán már unalomig hallhattuk, de mi orvosok úgy gondoljuk, hogy talán nem elégszer. Étkezési szokásainkkal kapcsolatos problémákról egész köteteket lehetne írni.





Míg az 1900 évek elején a fertőző betegségek képezték a fő halálokot, addig az utóbbi évtizedekben ezek helyét a krónikus betegségek (szív- és érrendszeri, cukorbetegség, daganatok) vették át. Ez ellen pedig legalább annyit tehetünk saját magunk is, mint amennyit az orvosok, a korszerű gyógyszerekkel és egyéb gyógyító eljárásokkal. Nekünk kell jobban odafigyelni arra, hogyan élünk, mit és mennyit eszünk. Úgy tűnik, erről nem lehet eleget beszélni, hiszen Magyarország a vezető pozíciót foglalja el a szív- és érrendszeri halálozás terén. Pedig, ha nem is egy-két év alatt, de hosszútávon tudnánk változtatni a helyzeten. Például úgy, ha helyesen (mennyiségi és minőségi szempontból is) táplálkoznánk.





Étkezési szokásainkkal kapcsolatos problémákról egész köteteket lehetne írni. Naponta érnek mindenkit olyan impulzusok, melyek elgondolkodtatják életvitelének és életmódjának megváltoztatásáról. Naponta látunk reklámfilmeket, amelyek könnyűnek, egészségesnek aposztrofálják a húskészítményeket. Éppen ezért most táplálkozásunknak csak egy összetevőjével fogunk foglalkozni, egy alapélelmiszerrel, a hússal, melynek fogyasztásával kapcsolatban számos érvet és ellenérvet sorakoztattak fel az elmúlt évek alatt. A szakértők többségének azonban az a véleménye, hogy nincs rossz vagy jó étel, tehát magáról a húsról sem érdemes ilyen értelemben beszélni. Amiről beszélhetünk az a rosszul vagy a jól megválasztott étrend. Ehet például valaki úgy is sokat, hogy közben hiányosan táplálkozik.

Minden tápláléknak más és más az összetétele, a kizárólag azonos fajta ételekből összeállított étrend mindenképpen hiányos lesz valamelyik fontos tápanyag szempontjából (ezért előnytelenek, sőt kifejezetten károsak lehetnek hosszútávon az egy komponensre épülő fogyókúrák, diéták).





Lássuk, mi a helyzet a hússal. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a húsfélék szervezetünk számára nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag források. Miért fontosak ezek az anyagok számunkra? Anélkül, hogy unalmas részletekbe mennénk bele, elégedjünk meg annyival, hogy a testünket alkotó sejteknek és a bennük lezajló életfolyamatainknak nélkülözhetetlen elemeit képezik.
Az ember természeténél fogva vegyes táplálkozást folytat, melynek legfontosabb fehérjeforrását a húsfélék alkotják. Olyannyira igaz ez, hogy a fehérjéket felépítő aminosavakból van jónéhány, melyet az emberi szervezet önmaga nem is képes előállítani (esszenciális aminosavak), azt mindenképp a táplálékkal kell felvennünk. Ezen aminosavak ideális forrásai az állati eredetű fehérjék, melyeket természetszerűleg a húsok tartalmaznak.





De vajon ebből a szempontból mindegy, hogy milyen húsféleséget fogyasztunk? És mennyi az a mennyiség, amelynek rendszeres elfogyasztása mellett nem szenved hiányt szervezetünk a szükséges fehérjékből? A húsok fehérjetartalmában lényeges különbség nincs.
Ebből a szempontból az ún. „vörös húsok”, melyek közé pl. a marha-, sertés- és juhhús tartozik, közel hasonló fehérjetartalommal bírnak, mint a „fehér húsok” azaz a baromfi- és a halhús. Abszolútérték tekintetében a baromfihús vezet, mely 100 grammja átlagosan 21-25 gramm fehérjét tartalmaz.
A baromfihús biológiai hasznosulása azonban némileg alatta marad pl. a marhahúsénak, így protein bevitel szempontjából egyenértékűnek tűnnek. Meg kell említenünk, hogy emészthetőség szempontjából jobbnak tartjuk a baromfihúst.

Ami a mennyiséget illeti, már napi 50 gr hús elfogyasztása fedezi teljes esszenciális aminosav igényünket, valamint fehérje igényünk egyötödét.
Az igazi különbség a vörös és fehér húsok között azonban nem a fehérje tartalomban keresendő. Ahogyan azt már korábban említettük a három fő tápanyagféleség közül a húsok a fehérjéket és zsírokat tartalmazzák (szénhidrátokat elsősorban növényi eredetű táplálékainkkal vesszünk fel).






Tegyél Te is egészségedért! Kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket! A teszt kitöltői között 20 db, húskészítményekből álló ajándékcsomagot sorsolunk ki. Az ajándéksorsolás időpontja 2003. december 15. Személyes adataidat kereskedelmi célra nem használjuk fel!
Exit mobile version