Bazsalikomos töltött csirkecomb és citromfelfújt

nlc | 2003. November 15.
Egy kissé idõigényes, de különleges ebéd hétvégére!

Bazsalikomos töltött csirkecomb

Hozzávalók:
• 4 csirkecomb

a töltelékhez:
• 4 darabka csirkemáj
• 5 dkg szalonna
• 10 dkg csiperkegomba
• 1 fej vöröshagyma
• 2 dkg vaj
• 1 evőkanál borecet
• szárnyas fűszerkeverék

a szószhoz:
• 5 dl tyúkhúsleves
• 1 nagy csokor bazsalikom
• 1 evôkanál olívaolaj
• 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:

A combokat éles késsel hosszában bemetsszük úgy, hogy a csontokat kivehessük. A májat és a szalonnát ledaráljuk. A hagymát és a gombát apróra vágjuk, majd a darált húsokkal együtt a vajban megpároljuk. A szárnyas fűszerkeverékkel ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az ecetet, és összeforraljuk. A combokat megtöltjük, formára igazítjuk, a tyúkhúslevesben megpároljuk (kb. fél óra), majd kivesszük, és pirosra grillezzük. A maradék levest a felére forraljuk. A bazsalikomleveleket nagyon apróra vágjuk, és simára keverjük az olajjal. A tejfölt a sűrű leveshez adjuk, majd a bazsalikomos olajjal simára keverjük. A combokat ezzel a szósszal tálaljuk.

Citromfelfújt

Hozzávalók:

• 1 citrom
• negyed kk. citromaroma
• 2,5 dl tej
• 7 dkg cukor
• 4,5 dkg liszt
• 3 dkg vaj
• 3 tojás
• só, cukor

Elkészítése:

4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral megintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk.
A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 ek. tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 ek. tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk.

A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével habosra (nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet és a citromhéjat összekevejük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a maradék fehérjét, és az előkészített formába töltjük. Cukorral megszórjuk, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Melegen kínáljuk.

Exit mobile version