Hozzávalók:
4 csirkecomb
a töltelékhez:
4 darabka csirkemáj
5 dkg szalonna
10 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 dkg vaj
1 evőkanál borecet
szárnyas fűszerkeverék
a szószhoz:
5 dl tyúkhúsleves
1 nagy csokor bazsalikom
1 evôkanál olívaolaj
2 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A combokat éles késsel hosszában bemetsszük úgy, hogy a csontokat kivehessük. A májat és a szalonnát ledaráljuk. A hagymát és a gombát apróra vágjuk, majd a darált húsokkal együtt a vajban megpároljuk. A szárnyas fűszerkeverékkel ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az ecetet, és összeforraljuk. A combokat megtöltjük, formára igazítjuk, a tyúkhúslevesben megpároljuk (kb. fél óra), majd kivesszük, és pirosra grillezzük. A maradék levest a felére forraljuk. A bazsalikomleveleket nagyon apróra vágjuk, és simára keverjük az olajjal. A tejfölt a sűrű leveshez adjuk, majd a bazsalikomos olajjal simára keverjük. A combokat ezzel a szósszal tálaljuk.
Citromfelfújt
Hozzávalók:
1 citrom
negyed kk. citromaroma
2,5 dl tej
7 dkg cukor
4,5 dkg liszt
3 dkg vaj
3 tojás
só, cukor
Elkészítése:
4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral megintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk.
A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 ek. tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 ek. tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk.
A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével habosra (nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet és a citromhéjat összekevejük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a maradék fehérjét, és az előkészített formába töltjük. Cukorral megszórjuk, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Melegen kínáljuk.