Mézes-fûszeres fánkok Nutellával töltve

nlc | 2003. November 15.

Hozzávalók:





• 75 dkg liszt
• 7 dkg méz
• 5 dkg porcukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 1 teáskanál só
• 1 cs. élesztő
• 3,5 dl langyos tej
• 10 dkg margarin
• 4 db tojássárga
• 1 citrom héja
• 1 evőkanál rum
• fél kávéskanál őrölt gyömbér
• két csipet őrölt szegfűszeg
• 1 ü. Nutella
• tejszín



Készítése:

A meleg tej felét elkeverjük az élesztővel és a porcukorral, majd liszttel tejföl sűrűségűre keverjük. Az így elkészített kovászt meleg helyen érleljük, míg állománya szivacsossá válik, térfogata megduplázódik. A többi anyagot a liszt kivételével a tejbe keverjük. (A tészta begyúrása előtt enyhén megmelegíthetjük.) Ha a kovász megérett, a lisztbe tesszük, és a tejbe kevert langyos anyagokkal tésztát gyúrunk/keverünk, míg az hólyagot nem vet. Az egynemű, kidolgozott tésztát meleg helyen érleljük, majd óvatos átgyúrás után liszten 3 cm vastagra kinyújtjuk.
A fánkokat lisztbe mártott kerek kiszúróval szaggatjuk ki. Amíg az olajat felhevítjük, a fánkokat meleg helyen, letakarva pihentetjük. Sütéskor a tészta közepét ujjbegyünkkel összenyomjuk, olajba téve mindkét oldalát kisütjük. Az olajtól lecsöpögtetve, megporcukrozva, meleg Nutella-öntettel tálaljuk.

Öntet készítése:
A Nutellához forró tejszínt öntünk, és jól elkeverjük.




Exit mobile version