Hozzávalók:
7 dkg méz
5 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál só
1 cs. élesztő
3,5 dl langyos tej
10 dkg margarin
4 db tojássárga
1 citrom héja
1 evőkanál rum
fél kávéskanál őrölt gyömbér
két csipet őrölt szegfűszeg
1 ü. Nutella
tejszín
Készítése:
A meleg tej felét elkeverjük az élesztővel és a porcukorral, majd liszttel tejföl sűrűségűre keverjük. Az így elkészített kovászt meleg helyen érleljük, míg állománya szivacsossá válik, térfogata megduplázódik. A többi anyagot a liszt kivételével a tejbe keverjük. (A tészta begyúrása előtt enyhén megmelegíthetjük.) Ha a kovász megérett, a lisztbe tesszük, és a tejbe kevert langyos anyagokkal tésztát gyúrunk/keverünk, míg az hólyagot nem vet. Az egynemű, kidolgozott tésztát meleg helyen érleljük, majd óvatos átgyúrás után liszten 3 cm vastagra kinyújtjuk.
A fánkokat lisztbe mártott kerek kiszúróval szaggatjuk ki. Amíg az olajat felhevítjük, a fánkokat meleg helyen, letakarva pihentetjük. Sütéskor a tészta közepét ujjbegyünkkel összenyomjuk, olajba téve mindkét oldalát kisütjük. Az olajtól lecsöpögtetve, megporcukrozva, meleg Nutella-öntettel tálaljuk.
Öntet készítése:
A Nutellához forró tejszínt öntünk, és jól elkeverjük.