Tonhalas orsótészta-saláta és sonkás-meggyes melegszendvics

nlc | 2003. November 17.
Kezdjük a hetet egy olyan menüvel, ami még a kezdõ konyhatündéreknek is sikerélményt okozhat!



Tonhalas orsótészta-saláta

Hozzávalók:






• 20 dkg olajos tonhal (konzerv)
• 50 dkg orsótészta
• 10 dkg fekete és zöld olajbogyó (vegyesen)
• 3-3 ek. kapribogyó (konzerv) és citromlé
• 1 gerezd fokhagyma
• 5 szardellagyűrű
• 1,25 dl olaj
• 2 ek. apróra vágott petrezselyem
• őrölt bors, só


Elkészítése:

A tonhalat, az olajbogyókat és a kaprit lecsöpögtetjük. A szardellát kis darabokra vágjuk. Salátástálba tesszük a halat, meglocsoljuk az olajjal és a citromlével, majd belekeverjük a petrezselymet, az olajbogyókat, a kaprit, a zúzott fokhagymát, a szardelladarabokat, és borssal megszórjuk. Óvatosan összekeverjük. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd hideg vízzel leöblítjük. A halas keverékhez adjuk, átforgatjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.


Sonkás-meggyes melegszendvics

Hozzávalók:





• 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja
• 15-20 dkg meggy
• 5 dkg reszelt ementáli sajt
• 10 dkg juhtúró
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors
• ízlés szerint só
• 1-2 evőkanál tejföl


Elkészítése:

A sonkát megdarálom vagy nagyon finomra vágom, és keverőtálba teszem. Hozzáadom a juhtúrót, a megtisztított és zúzott fokhagymát, az őrölt fehér borsot és csipetnyi sót, majd annyi tejföllel keverem össze, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjak.
A szendvicskenyereket megkenem a sonkás-túrós krémmel, belenyomkodom a kimagozott és apróra vágott meggyszemeket, majd a reszelt sajttal meghintem. Grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a sajtreszelék rá nem olvad a tetejére. Csak addig szabad pirítani, amíg a sajt el nem kezd színesedni!





Exit mobile version