Tonhalas orsótészta-saláta
Hozzávalók:
20 dkg olajos tonhal (konzerv)
50 dkg orsótészta
10 dkg fekete és zöld olajbogyó (vegyesen)
3-3 ek. kapribogyó (konzerv) és citromlé
1 gerezd fokhagyma
5 szardellagyűrű
1,25 dl olaj
2 ek. apróra vágott petrezselyem
őrölt bors, só
Elkészítése:
A tonhalat, az olajbogyókat és a kaprit lecsöpögtetjük. A szardellát kis darabokra vágjuk. Salátástálba tesszük a halat, meglocsoljuk az olajjal és a citromlével, majd belekeverjük a petrezselymet, az olajbogyókat, a kaprit, a zúzott fokhagymát, a szardelladarabokat, és borssal megszórjuk. Óvatosan összekeverjük. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd hideg vízzel leöblítjük. A halas keverékhez adjuk, átforgatjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Sonkás-meggyes melegszendvics
Hozzávalók:
15-20 dkg meggy
5 dkg reszelt ementáli sajt
10 dkg juhtúró
1 gerezd fokhagyma
1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors
ízlés szerint só
1-2 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A sonkát megdarálom vagy nagyon finomra vágom, és keverőtálba teszem. Hozzáadom a juhtúrót, a megtisztított és zúzott fokhagymát, az őrölt fehér borsot és csipetnyi sót, majd annyi tejföllel keverem össze, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjak.
A szendvicskenyereket megkenem a sonkás-túrós krémmel, belenyomkodom a kimagozott és apróra vágott meggyszemeket, majd a reszelt sajttal meghintem. Grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a sajtreszelék rá nem olvad a tetejére. Csak addig szabad pirítani, amíg a sajt el nem kezd színesedni!